Ödmjuka "Mörkö" är nationalhjälte men hyllar i stället lagkamraten – "En mycket större hjälte än vad jag är"

Timo Jutila, Mikko Koivu och nu Marko Anttila. "Jätten från Lempäälä" eller "Mörkö" som han nu kallas blev den tredje Lejonkaptenen som får lyfta VM-bucklan. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Marko Anttila anslöt till en exklusiv skara av finländska lagkaptener som vunnit VM-guld.

Marko Anttila stod för en alldeles otrolig VM-avslutning. Inom loppet av fyra dagar satte han fyra fullträffar mot tre motståndare av världsklass och bidrog starkt till att Finland firar sitt tredje VM-guld genom tiderna.

Han var första man att sätta fingrarna på VM-bucklan.

– Visst väger den här en hel del. Men nu är det bara att njuta. Det här är alldeles otroligt, säger Anttila.

Anttila kvitterade till 1–1 och satte guldmålet i början av tredje perioden. Han var ytterst nära att sätta ett tredje mål i slutminuterna då Kanada jagade reducering utan målvakt.

– Jag hade en enorm segervilja. Jag har inte vunnit mycket under min karriär. Det var nu eller aldrig. Jag ville sätta allt på spel och i dag råkade jag lyckas, säger Anttila som alltid är lika ödmjuk.

Med sina mål mot Tre Kronor, Ryssland och Kanada var han tillsammans med målvakten Kevin Lankinen den viktigaste enskilda kuggen i Lejonens välsmorda maskineri.

– Visst är det otroligt. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så här. Det brukar inte vara jag som gör målen. Det kvittar att jag inte nätade i gruppspelet.

Anttila lyfter en spelare fram efter att han vägrat ta emot hjälterollen: Kevin Lankinen. En spelare som imponerat stort på kaptenen under VM-äventyret.

– För att vara helt ärlig så visste jag inget om grabben tidigare. Jag har inte spelat i Finland på en tid och aldrig spelat emot honom. Pojken kom fint in i landslaget. Han har en enorm självsäkerhet och han utstrålar ett lugn. Han spelade en så fin turnering att jag tycker han är en mycket större hjälte än vad jag är.

– Han var definitivt turneringens bästa målvakt, slår Anttila fast.

"Mörkö"

Lagkaptenen hyllar sitt lag och betonar varje spelares ansvar i bragden. Trots 2+0 i en VM-final ser han sig själv inte som någon stor nationalhjälte. Men nationalhjälte är precis vad han är. Åtminstone i ishockeyfolkets ögon. Åskådarna i Ondrej Nepela Arena skanderade vid flera tillfället Anttilas smeknamn "Mörkö".

– Låt dem göra det bara. Jag tar inte illa upp. Det är ju en kul grej, säger Anttila leende.

Att det blir en rejäl guldfest är ingen hemlighet. Anttila anar redan vem det är som håller i trådarna då partyt börjar.

– Månne inte (Veli-Matti) Savinainen hittar på något. De assisterande kaptenerna (Savinainen och Mikko Lehtonen) är så tuffa killar att de säkert kokar ihop något. Jag ska försöka njuta och se till att killarna trivs.

Anttila avslutar med en annan guldkaptens berömda ord:

– Vi far framåt, som "Juti" (Timo Jutila) skulle säga, säger Anttila med ett snett leende.

Läs också:

Kommentar: Dags att sluta vara avundsjuk på Sverige

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning