Ödesvalet i USA: Republikanerna behåller makten i senaten – Demokraterna tar representanthuset

En republikansk supporter håller upp en Donald Trump-mask vid ett kampanjtillfälle i Indiana. Bild: Lehtikuva-AFP/Jim Watson

Demokraterna växlar in en våg av missnöje med Donald Trump till en majoritet i representanthuset. Därmed blir det svårare för presidenten att driva igenom sin politik. Men Republikanerna behåller kontrollen över senaten, enligt CNN:s prognos."Enastående framgång i kväll. Tack alla!", twittrar Trump.

Nej, någon enastående framgång kan man inte kalla valet till kongressen för president Donald Trump. Förlusten av representanthuset, som varit i Republikanernas ägo de senaste åtta åren, lär svida, om medieföretagens prognoser från rösträkningen håller.

Demokraterna ser dessutom ut att vinna kammaren med relativt bred marginal. Enligt NBC News beräkningar ser partiet ut att landa på 229 platser mot 206 för Republikanerna.

Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kommer nu sannolikt att bli ny talman.

– En demokratisk kongress kommer att arbeta för lösningar som för oss samman, för vi har fått nog av oenighet. Det amerikanska folket vill ha fred. De vill ha resultat, sade en glad Pelosi i sitt segertal.

Senaten fortsatt röd

Några av de demokratiska segrarna till underhuset är bland annat Jennifer Wexton i Virginia, som petar bort republikanen Barbara Comstock, i en av de dueller som inför valet pekats ut som jämna.

För första gången sedan 1980-talet ser det också ut som att Floridas 27:e distrikt blir demokratiskt, där Donna Shalala snuvar Maria Elvira Salazar på en stol.

Men det rör sig inte heller om någon större blå våg, som Demokraterna hoppats på, vilket syns i utfallet i senaten, som fortsätter att vara republikanskt röd. Bland annat besegrade tidigare presidentaspiranten Ted Cruz i Texas sin demokratiska motståndare Beto O'Rourke.

Viktig seger i Indiana

Republikanerna tog också hem Indiana, där affärsmannen Mike Braun, som varit en av dem som president Trump gett sitt stöd, ser ut att vinna. Det innebär att den demokratiske Joe Donnelly tappar sin stol, och Republikanerna stärker sin knappa majoritet i kammaren.

Bland de tidiga röstresultaten står det också klart att Bernie Sanders, som förlorade mot Hillary Clinton i presidentvalsracet 2016, kommer att behålla sin stol i Vermont, liksom demokraten Tim Kaine i Virginia.

Ödesval för Trump

Valet har beskrivits som ett ödesval för president Donald Trump – trots att han själv inte står på en enda valsedel.

Det är det första nationella valet sedan den kontroversielle presidenten tillträdde, och ses därför också som en försmak om vartåt landet rör sig inför presidentvalet 2020.

Samtliga 435 ledamöter i representanthuset väljs, liksom en dryg tredjedel – 35 – av senatorerna. Om prognoserna håller och Demokraterna tar makten i representanthuset, innebär det att Trump får betydligt svårare att driva igenom sin politik. Hade Republikanerna behållit makten i båda kamrarna kunde han ha räknat med betydligt mer medvind.

Även guvernörer väljs

Vid sidan av kongressvalen väljer 36 av USA:s 50 delstater samt tre territorier guvernörer, som kan liknas vid en delstatspresident.

Där har bland annat Demokraterna tagit över guvernörsposten från Republikanerna, i och med segern för JB Pritzker. Sittande republikanen Bruce Rauner har erkänt sig besegrad, enligt Chicago Tribune.

Det ser däremot inte ut som att de demokratiska utmanarna i Georgia och Florida lyckades vinna. I Georgia hade Stacey Abrams kunnat bli den första svarta kvinnan att bli guvernör i USA, men republikanernas representant leder i omröstningen. I Florida kämpade Tallahassees borgmästare Andrew Gillum för att bli den första svarta guvernören i delstaten. Men Republikanerna behåller makten i delstaten.

Vid tisdagens mellanårsval till kongressen ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt 35 av senatens 100 ledamöter väljas om (33 omval och två fyllnadsval). I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten. Tar Demokraterna över makten i någon av kamrarna blir det svårt för president Donald Trump att få igenom sina lagförslag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning