Ode till bibliotek

Finland är faktiskt ett av världens bästa biblioteksländer, skriver Maija Berndtson, tidigare biblioteksdirektör i Helsingfors, som besökt den internationella arkitekturbiennalen i Venedig.

Att rita bibliotek är en dröm för arkitekter, säger Tuomo Siitonen, skaparen av bland andra biblioteken i Borgå och Arabiastranden i Helsingfors. Platsen är den internationella arkitekturbiennalen i Venedig, en legendarisk träffpunkt för konst och kultur i olika former. Utställningen, som öppnades häromdagen, pågår till den 25 november. 71 länder deltar med nationellt valda varianter på temat Freespace, Det fria rummet, det vill säga öppna och avgiftsfria fora.

Ett enda land presenterar sin biblioteksarkitektur, Finland: En hyllning till de finländska folkbiblioteken och deras arkitektur. Här finns 17 exempel på biblioteksbyggnader i städer som Esbo, Åbo, Tammerfors, Lojo, Reso, Kuhmo och Seinäjoki. Och flera kunde de vara, till exempel Mariehamn, Nyslott, Lahtis och Raumo. Arkitekten Tuomo Siitonens bibliotek i Joensuu ingår, liksom Alvar Aaltos väl ansedda och nyrustade bibliotek i Viborg. Helsingfors stad introduceras med sex bibliotek från det äldsta, Richardsgatan, till det yngsta, Centrumbiblioteket Ode som öppnas i december.

Det är otvivelaktigt intressant att Finlands arkitekter valt att illustrera det fria rummets arkitektur med just bibliotek. Eldsjälarna bakom utställningen är Archinfos direktör Hanna Harris och utställningens kurator Anni Vartola. Vad annat kunde arkitekterna valt att lyfta fram? Kanske den finska allemansrätten, internationellt en mycket udda företeelse, som inte bara handlar om natur utan även om byggda miljöer.

Men valet av biblioteksbyggnader är mycket välmotiverat,

Under några sommar- och höstmånader kommer tiotusentals experter och lekmän, sannolikt fler än 200 000, från hela världen att besöka det väletablerade och mycket vackra utställningsområdet i Venedig. Vaporettorna går i skytteltrafik i Canal Grande till Arsenale och Giardini.

Finland är faktiskt ett av världens bästa biblioteksländer. Det är inte på något sätt fel att landet visar upp delar av sitt bestånd av förnämliga biblioteksbyggnader. Kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen tillsammans med Jan Vapaavuori, Helsingfors överborgmästare, öppnar evenemanget. Det är med stolthet Lehikoinen talar om de finländska folkbiblioteken och Vapaavuori presenterar sin stads ambitioner.

För mig har det varit ett privilegium att sedan starten år 2000, kulturhuvudstadsåret, arbeta med planeringen av Helsingfors satsning på ett kombinerat centrumbibliotek och kulturhus. Det handlar verkligen om ett betydande nytänkande av stad och stat som tillsammans satsar nära 100 miljoner euro för att fira Finlands 100-årsjubileum. Vilken jubileumsgåva till Finlands folk!

Det finländska engagemanget för folkbiblioteken väcker stor uppmärksamhet, inte bara i Venedig utan också i utländska medier. En alldeles särskild "avdelning" som hade gjort centrumbiblioteket ännu hetare internationellt har tyvärr prutats bort: världens enda biblioteksbastu. Denna bastu ingick i arkitekturtävlingen, men... Nåväl, ALA Architects från Helsingfors har skapat en storslagen byggnad, som ändå kommer att väcka intresse.

Finlands utmärkta bibliotek är ritade av inhemska arkitekter. Märkligt nog anlitas de finländska arkitekterna inte utomlands. Våra skapare av biblioteksbyggnader förtjänar uppdrag även ute i stora världen. "Finland visar verkligen vägen", säger bibliotekarien Antonella Agnoli och arkitekten Marco Muscogiuri, båda framstående italienska biblioteksutvecklare.

Publiken vallfärdade till det halvfärdiga centrumbiblioteket, Ode, i slutet av maj. Ode öppnar i december. Bild: Niklas Tallqvist

Maija Berndtson

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00