Också svenskarna drog till fjällen under julhelgen

Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva/AFP

Jämfört med förra julen minskade svenskarnas resande betydligt under årets storhelg – förutom vad gäller resor till fjällen. Det skriver SVT , som tagit del av mobildata från Telia.

Siffrorna visar att de längre resorna dagarna runt jul minskade med 40 procent i jämförelse med förra året – medan minskningen för kortare resor inom kommunerna hamnade på 17 procent.

Den största aktivitetsminskningen jämfört med förra året skedde i de centrala delarna av landets storstäder och i populära shoppingområden under dagarna 21–26 december. I Stockholm halverades aktiviteten runt Hötorget, medan den i Göteborg minskade med 64 procent i området vid Nordstan – och i Malmö med 41 procent runt Triangeln.

Vad gäller resor till de svenska fjällen ser vi dock inte samma trend. I de områden i Jämtland och Sälen som kartlagts har aktiviteten i stort sett varit oförändrad jämfört med förra julen, enligt Telias data.

Färre personer än förra året rörde sig i de centrala delarna av de svenska storstäderna inför julen. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning