Också svenska regeringen vill diskutera sommartiden – öppnar för att slopa omställningen

Regeringen välkomnar diskussionen om sommar- och vintertid.Bild: TT/AP/Tore Meek

Svenska regeringen är försiktigt positiv till att helt övergå till sommartid, och därmed slopa omställningen mellan sommar- och vintertid varje år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I och med att Finland nu valde att lyfta upp frågan på ett ministerrådsmöte i EU så tror jag att det kommer att leda till en diskussion i flera medlemsländer och även i Sverige, och jag välkomnar den diskussionen, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till Ekot.

Han vill ha en bred samhällsdiskussion om för- och nackdelarna med tidsomställningen, och en utredning från EU-kommissionen.

– Jag skulle inte ha något emot att göra detta om det finns ett starkt stöd i Sverige eller i Sveriges riksdag, säger Thomas Eneroth.

Debatten om att slopa vinter- eller sommartiden har aktualiserats inom EU på senare år. Den debatteras i Finland, men också i de baltiska staterna och i Polen.

Europaparlamentet ska debattera och rösta om frågan nästa vecka.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00