Också Stubb och Lepomäki vill ersätta Vårt land med Finlandiahymnen

Samlingspartiets ordförandekandidater Petteri Orpo, Elina Lepomäki och Alexander Stubb i Seinäjoki tidigare i maj. Av trion är det bara Petteri Orpo som skulle bevara Vårt land som nationalsång. Bild: Timo Aalto

Samlingspartiet vill göra Finlandiahymnen till Finlands nationalsång. Partistyrelsen stöder Birkalands ungdomsförbunds motion till partistämman om att Vårt land ska ersättas med Jean Sibelius komposition.

– Finlandiahymnen är en fin och värdefull komposition och det skulle vara ett fint sätt att fira självständiga Finlands 100-års jubileum, att stärka finländarnas känsla av samhörighet och att hedra det finska folkets traditioner, slår partistyrelsen fast.

Av partiets ordförandekandidater vill endast Petteri Orpo behålla Vårt land, rapporterar Aamulehti. Enligt tidningen vill de båda andra kandidaterna, partiordförande Alexander Stubb och riksdagsledamoten Elina Lepomäki, byta nationalsång till Finlandiahymnen.

På Samlingspartiets partistämma i Villmanstrand behandlas rekordmånga motioner, allt som allt 248 stycken.

I de andra motionerna föreslås bland annat lättnader i apotekskoncessionerna och att hemvårdsstödet ska fördelas jämnt mellan föräldrarna.

Partistyrelsen stöder också en motion om att öppna kollektivtrafiken för konkurrens och att rätten att avdra fackföreningsavgifter i beskattningen ska slopas. Också en motion om att också en person som inte är född i Finland ska kunna väljas till president får stöd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning