Papperslösa blir utan babylåda – nu samlar marthorna ihop "mammakassar"

Startpaket. Helena Kajander och Johanna Edelmann är eldsjälarna bakom Helsingforsmarthornas projekt med mammakassar åt papperslösa föderskor. I bakgrunden packar Kristina Lindroos-Henriksson, Anita Nilsson, Ulla Karlsson och Katarina Brommels babykläder till kommande sommarbebisar. Bild: Leif Weckström

Vinteroveraller och sovpåsar är det ofta brist på, medan donationer med använda babykläder kommer in regelbundet. Hygienartiklarna ska vara nya, så de är alltid slut. Så ser det ut hos Helsingfors marthaförening just nu.

Inte alla barn som föds i Finland får FPA:s moderskapsförpackning. De som allra mest skulle behöva overaller, sockor, sparkbyxor och ett paket blöjor får inte den gåva som alla finländska gravida mammor har rätt till. Många asylsökande och papperslösa mammor anländer till förlossningssjukhuset utan ett enda babyplagg med sig.

– Jag har en väninna som jobbar på Barnmorskeinstitutet och hon berättade förra våren att det kommer in ett par föderskor i veckan som inte har något förberett för babyn. Personalen försökte själva samla ihop hygienartiklar till dessa mammor, men det håller ju inte i längden att de själva ska köpa saker till dem, så jag föreslog att vi inom Helsingfors svenska marthaförening skulle starta ett projekt för papperslösa mammor, berättar Helena Kajander.

Det här var i maj för ett år sedan. Fram till årsskiftet hade marthakretsen Elvan samlat in och packat ihop material till sextio mammakassar, som fördes till Barnmorskeinstitutet, där personalen har givit dem till familjer som har ett klart behov av ett startpaket.

Började med stickade plagg

Till en början tänkte sig Kajander och hennes marthaväninna Johanna Edelmann att paketet skulle innehålla köpta blöjor och bindor samt sockor och mössor som medlemmarna själva stickar. Men så insåg Edelmann att det finns ett överutbud av begagnade små babykläder som kunde komma till användning och plötsligt växte startpaketet till en stor och välfylld kasse.

Kläder och textilier får vara begagnade, men måste vara hela och rena:

Vinteroverall med tillhörande tossor och handskar

Sängkläder och sovpåse

Babykläder i storlek 56-74 cm

Stickade sockor, vantar och mössa

Badhandduk, gosedjur, haklapp, babybok

Hygienartiklar för både mamma och baby: blöjor (storlek 1), våtservetter, amningsskydd, dambindor.

– Min egen dotters första barn hade precis vuxit ur de minsta babykläderna, så vi stod där med ett par påsar väldigt lite använda plagg och insåg att många andra barnfamiljer har samma situation. Vi hörde oss för bland vänner och bekanta och fick snabbt ihop kläder till de första mammakassarna, säger Edelmann.

Nu, med ett års erfarenhet av att packa mammakassar, har damerna i Elvan fått rutin på det hela. De samlas varje onsdag i Marthaföreningens högkvarter i Helsingfors centrum för att sticka mössor och sockor, dricka kaffe, umgås och planera kommande hjälpinsatser. Varannan månad sorterar och packar de också babykläder.

– Den sociala biten är viktig, här har jag träffat många nya vänner. Vi har redan i många år virkat filtar och stickat mössor som delas ut på förlossningssjukhuset till jul och mors dag, säger Solveig Salin, som kommer till träffarna från Olars i Esbo.

Inga nappflaskor, gärna blöjor

Mammakassen är en produkt som utvecklas och förändras enligt behovet. Marthorna är i tät kontakt med barnmorskorna som delar ut kassarna och får på så sätt respons på innehållet.

– Vi har tillexempel lämnat bort vattenflaskan från kassen, då sjukhuset vill vara amningsvänligt och helst ser att vi inte uppmuntrar mammor att använda nappflaska, säger Edelmann.

Begagnat sänglinne och babykläder får marthorna ibland mer än vad de har möjlighet att ta emot, men tidvis måste de efterlysa både vinteroveraller och sovpåsar. Det som orsakar mest huvudbry är ändå hygienartiklarna, som förstås måste vara nya och därmed blir dyra.

– Vi vet inte om mottagarna har tillgång till tvättstuga, så vi kan inte tänka oss att packa med tygblöjor eller amningsskydd i tyg, utan allt måste vara engångsartiklar. Ett litet paket blöjor kostar närmare fem euro och det räcker inte ens i en vecka, så det handlar verkligen om startpaket, poängterar Johanna Edelmann.

Elvan kommer att färdigställa alla kassar som beräknas gå åt i sommar under sista veckan i maj och tar ännu i början av nästa vecka emot hygienartiklar på Simonsgatan 12. De här kassarna förs till Kvinnokliniken, då verksamheten vid Barnmorskeinstitutet kommer att köras ned på grund av problemen med inomhusluften.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning