Också ”fanatiker” tar sprutan, det blir min första spruta på tiotals år

Våra liv och vår miljö förändras på ett sätt som gör världen av i dag mycket osundare än den var då jag blev en lycklig vegetarian.

"Ja, är det inte underligt när folk blir fanatiska" utbrast min moster. Året var 1969 och jag hade precis berättat för henne hur bra jag mådde efter att ha blivit vegetarian: mina leder hade slutat värka, jag var piggare och min vikt hölls konstant på en bra nivå. Jag var i tjugoårsåldern.

I dag när vegetarismen hör till det som ska rädda världen, tycks jag igen ha blivit en form av fanatiker. Jag är nämligen strålningskänslig.

Dessutom lärde jag mig som hälsokostare att vaccinationer kanske inte var så nödvändiga om man hade tillräckligt sunda vanor. Och vips har jag blivit både vaccinationsmotståndare och strålningsparanoiker!

Utan att på något sätt försvara konspirationsteorier och hattal vill jag påpeka risken för att vissa av de idéer som nu buntas ihop missar viktiga hälso- och miljöaspekter som vore värda att tas på betydligt större allvar. Alltför ofta är det pengarna som styr vad som forskas i och vad forskningen tillåts påvisa. Vetenskapen utvecklas också hela tiden och gamla sanningar förkastas i takt med nya rön.

Dessutom förändras våra liv och vår miljö på ett sätt som gör världen av i dag mycket osundare än den var då jag blev en lycklig vegetarian.

Som sjuttioplussare med ansvarskänsla kommer jag nu att låta mig vaccineras mot covid-19. Det blir min första spruta på tiotals år.

Disa Qvarnström, Kyrkslätt

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning