Också bönder behöver smör på brödet

Bild: Niklas Tallqvist

Bönderna är hårt trängda och tvingades till en traktormarsch samtidigt som vi har en regering bestående av partier med traditioner i landsbygd och jordbruk.

"Bönderna gnäller alltid - det är för torrt eller för vått, för varmt eller för kallt".

Ja, kanske det ligger ett korn av sanning i att bönderna sällan är riktigt nöjda med väder och andra förhållanden. Men det missnöje som de nu för fram har de flesta full förståelse för. Det är ett nödrop från en yrkesgrupp som brottas med många problem som sammantaget drabbar dem hårt ekonomiskt.

Traktorer i hundratal och jordbrukare i tusental vällde i morse in på huvudstadens gator och tog Senatstorget i besittning. Hade det varit i Paris så skulle de ha lämnat betydligt fler och tydligare spår efter sig än vad som nu var fallet i Helsingfors. I Frankrike går det ofta väldigt livat till då bönderna uttrycker sin frustration över orättvisor och behandlingen av dem och deras näring. Även i Finland fanns det verkligen fog för dagens traktormarsch och förhoppningsvis lämnade den i alla fall efter sig så pass tydliga spår att de leder till förändringar och en skärpning från myndigheternas sida.

Lantbrukarcentralen MTK:s ordförande Juha Marttila säger att producenternas inkomster nu är de lägsta någonsin och jordbrukets situation är katastrofal.

Europeisk statistik visar att lantbruksinkomsten i Finland sjönk mer än i något annat EU-land 2014, i fjol fortsatte nedgången och ingen ljusning är i sikte i år heller.

Orsakerna till jordbrukarnas trängda läge är många och definitivt inte självförvållade. Sanktionerna mot Ryssland efter annekteringen av Krim och våldsamheterna i östra Ukraina ledde till ryska importstopp som har drabbat finländska jordbruksproducenter. Världsmarknadspriserna på lantbruksprodukter har sjunkit och producentpriserna har rasat med upp till 20 procent på vissa produkter. EU lägger om sin jordbrukspolitik, vilket också försämrar de finländska böndernas ekonomi. Butikernas prissänkningskampanjer har enligt MTK delvis betalats av bönderna.

Trygg inhemsk och närproducerad mat står mycket högt i kurs, vilket borde ge jordbrukarnas krav ett gott stöd. Om jordbruken hamnar i ekonomiska svårigheter och tvingas lägga lapp på luckan finns det ingen närmat eller inhemsk mat att köpa. Det vill ingen uppleva. För att inte tala om vilka risker som förknippas med en importtung livsmedelssektor i samband med ett krisläge i landet.

Lantbrukarnas vrede riktas också mot Landsbygdsverket som har skjutit upp redan kraftigt försenade utbetalningar av produktionsstöd med flera veckor. Förhoppningsvis ger jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainens (C) meddelande i går om att ministeriet tar ett stadigare grepp om verket resultat.

Tekniska problem i mindre skala försvårar också landsbygdens utvecklingsprogram. Ansökningar för projektpengar finns i stora högar på Landsbygdsverket.

Jordbrukarna kräver nu omedelbara åtgärder av regeringen och EU, bland annat regelrätta krisstöd, men också snabbare stödutbetalningar.

Regeringen beslöt i torsdags att höja den mängd ägg och kött av fjäderfä och kaninkött som får säljas direkt från gårdarna utan köttkontroll. Det gynnar säkert en del bönder, men nu väntas kraftigare åtgärder från regeringes sida både på nationell och EU-nivå. Jordbruket befinner sig i en situation som åtminstone till vissa delar kan betecknas som kritisk.

I regeringen sitter det gamla Agrarförbundets ättling (Centern), det gamla Landsbygdspartiets avkomma (Sannfinländarna) och många tidigare storbönders favoritparti (Samlingspartiet). Märkligt om jordbrukarna inte får gehör av en sådan regering.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning