Oboy och Odin minst i skaran – de ska äta upp sig i vinter

Sista utebilden. Sommaren är slut för tvillingarna Odin och Oboy, som har separerats från sin mor och flyttats inomhus. Bild: Helena von Limburg-Stirum

Hösten har kommit också till Koskis gård. HBL:s fadderko Lovely får visserligen gå ute på grönbete ännu, men hennes kalvar Odin och Oboy har tillsammans med alla andra tjurkalvar flyttat in i ladugården.

De är inte störst och duktigast i årskullen – tvillingkalvarna Odin och Oboy, vars mamma Lovely är HBL:s fadderko. För är man en köttproducent så är det önskvärt att man tar tillvara näringen på bästa tänkbara sätt och växer sig stor och stark. Visst växer Odin och Oboy också, men klart långsammare än de flesta andra tjurkalvarna på Koskis gård i västra Nyland.

– Vi har valt ut åtta potentiella avelstjurar bland årets kalvar. Tyvärr är varken Odin eller Oboy med bland dem, de väger bara 149 respektive 208 kilo, då den största kalven vägde 376 kilo, berättar bonden Helena von Limburg-Stirum.

Det har skett stora förändringar i kalvarnas liv efter sommaren. I mitten av september togs alla djur in från grönbetet för att delas in i nya grupper inför vintern. Och redan i slutet av augusti fick de fyra avelstjurarna avsluta årets arbete och flytta ihop till en liten gubbgrupp.

– Vi tog in avelstjurarna först, för vi vill inte ha några nyfödda i kalvar i maj nästa år. Nu hoppas vi bara att de har lyckats göra sitt jobb och befruktat så många som möjligt av gården kor under sommaren.

Inne i vinterhemmet. De inte längre så små kalvarna har tagits in i nya ladugården vid Koskis gård, där de kan välja om de vistas inomhus eller ute på en rastgård. Bild: Helena von Limburg-Stirum

Flyttade till nya ladugården

Odin och Oboy separerades från sin mamma Lovely i mitten av september, efter att de har fått tillbringa sina första sex månader i livet tillsammans. Till en början råmade kalvarna och korna lite sorgset efter varandra, men Helena fokuserar hellre på halvåret som de fick tillsammans, jämfört med mjölkkor som skiljs från sina kalvar ett dygn efter nedkomsten.

– Lovely verkade inte bry sig om sina kalvar speciellt mycket i slutet av sommaren, de har nog mest fått klara sig på färskt gräs. Korna är inte så glada över att ha tjurkalvarna springande efter sig när de har blivit så här stora och klumpiga.

Nu bor Odin, Oboy och över åttio andra kalvar i det som kallas nya ladugården på Koskis gård, en ladugård som byggdes för några år sedan och ligger en bit ifrån de gamla fähusen på gården. Där finns trettio tjurkalvar och femtio kokalavar som alla är födda i våras plus en del fjolårskalvar.

– Vi har precis fått allt spannmål skördat, det är havre, korn och ärter som vi ger till ungdjuren i höst och vinter som ett komplement till höet. Det kommer också Oboy och Odin snart att få börja äta av, berättar von Limburg-Stirum.

Nu ska kalvarna äta upp sig. De kommer att bo i ladugården över vintern och serveras bästa tänkbara foder – lokalt odlad hö och en blandning av krossad havre och ärter. Nästa sommar hägrar grönbetet igen, men sen är det slut. Nästa höst åker Odin och Oboy till slakteriet för att återvända till gårdsbutiken som saftiga bitar entrecote, innerfilé, ytterfilé, köttfärs och andra köttprodukter av ekologisk Hereford. Så ser ett liv som köttproducent ut.

befruktat så många som möjligt av gården kor under sommaren.

Omgiven av ungtjurar. Odin (till vänster) är den större av HBL:s tvillingkalvar och vägde i slutet av september 208 kilo. Bild: Helena von Limburg-Stirum

Korna går ute

Gårdens kor får fortfarande gå ute på grönbete, tack vare det vackra och soliga höstvädret som de senaste veckorna har bjudit på.

– Gräset växer igen efter en paus i början av hösten, så korna klarar sig bra på det gräs som växer i hagarna. Det är trevligare för korna att få vistas ute i höstsolen än inne ladugården.

Den här veckan väntar korna på besök, då gårdsägarna har beställt veterinären på besök.

– Korna ska genomgå en dräktighetsundersökning för att vi ska veta hur många av dem som blivit befruktade i sommar. Nästa års kalvar borde födas i mars och april, beräknar Helena von Limburg-Stirum.

Nu ingår livet på landet in i en lite lugnare fas, när djuren är separerade och fodret bärgat.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning