Obligatoriet är uppfyllt

Den polska författaren Olga Tokarczuk fick Nobelpriset i litteratur för 2018. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Valet av litteraturpristagare innebär knappast någon särskild politisk markering i förhållande till förhandssnacket, skriver kulturchef Fredrik Sonck.

Diskussionen inför tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur har förmodligen aldrig varit så politiserad som i år, i synnerhet beträffande det pris som delas ut i efterhand för 2018.

Vad signalerar det? Måste det gå till en kvinna? Borde hon vara profilerad som en "feministisk" författare? Vad händer om pristagaren tackar nej? Hur solkat är priset överlag? Borde det över huvud taget ha delats ut?

Om man ska dra en slutsats av valet av pristagare är det ändå att det knappast innebär någon särskild politisk markering i förhållande till förhandssnacket.

Visst, obligatoriet med "minst en kvinna" är uppfyllt. Allt annat hade varit skandal. Men i Olga Tokarczuk och Peter Handke ser jag inga utpräglade bugningar mot metoo eller mot den litterära världen utanför Europa och Nordamerika. Däremot är de litterärt sett trygga val. Två kända namn som länge och flitigt förekommit i spekulationerna.

Förvisso är de inga opolitiska figurer (Milošević-kontroversen!). Men ingen "utvidgare" av litteraturbegreppet som Bob Dylan. Ingen "feministikon" som Margret Atwood (även om Tokarczuk nog är uttalad feminist). Ingen afrikan eller skildrare av kolonialismen som Ngũgĩ wa Thiong'o.

Texten är uppdaterad 18.06

Fredrik Sonck Kulturchef

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning