Oberoende utredning: Luckor i Kyrkans system för hantering av kreditkort

Teemu Laajasalo.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Helsingfors kyrkliga samfällighet vill skärpa spelreglerna för användningen av kyrkans kreditkort. I bakgrunden spökar biskopen Teemu Laajasalos valhänta bruk av arbetsgivarens kreditkort.

Helsingfors kyrkliga samfällighet har beställt en oberoende utredning av ledningens sätt att använda kyrkans kreditkort och redovisa för sina resekostnader. Enligt utredningen finns det luckor i kyrkans system för hanteringen av resefakturor och allvarliga brister i förvaringen av kvittenser.

Biskopen Teemu Laajasalo prickades i fjol för tvivelaktiga kreditkortstransaktioner som hade gjorts med arbetsgivarens kreditkort. Enligt tidningarna Kirkko ja kaupunki och Ilta-Sanomat har Laajasalo använt arbetsgivarens kreditkort bland annat till lyxiga middagar, extravaganta hotellsviter, champagne, blommor och konsertbiljetter.

Enligt kyrkan visar utredningen att största delen av de granskade kreditkortstransaktionerna och reseräkningarna är i sin ordning. En bristfällig redovisning av resekostnader eller borttappade kvitton gäller några enstaka fall. Det sammanlagda värdet av dessa oklara fall uppgår till 7 685 euro.

Utredningen, som gjordes av bolaget Maura Oy, granskade sammanlagt 1 669 kreditkortshändelser och 197 resefakturor från i fjol. Sammanlagt 50 chefers kreditkortsräkningar har synats i sömmarna av Mauras utredare.

Omkring 600 anställda på Helsingfors kyrkliga samfällighet har beviljats ett kreditkort av arbetsgivaren. Det totala värdet av fjolårets betalningar med dessa kreditkort uppgick till 924 700 euro. Även biskopen Teemu Laajasalos kreditkortshändelser har granskats med förstoringsglas.

– Vi granskade Laajasalos kreditkortshändelser och reseräkningar för åren 2013-2017. Det saknades exceptionellt många kvittenser från de tre senaste åren. I två övernattningar har kostnaderna varit för höga. I övrigt var dokumentationen tillräcklig, säger kyrkorådets medlem Pertti Sundberg.

Laajasalo meddelade i januari att han återbetalar sådana kostnader som har föranletts av alltför dyra resor.

– Vi har preciserat våra riktlinjer för användningen av kreditkort i december i fjol. Nya direktiv är att vänta för representation och gästfrihet och uppvaktning av personalen. Kyrkorådet och församlingsråden tar ställning till de nya riktlinjerna nu i mars, säger direktör Juha Rintamäki på Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Kyrkan kommer därtill att utreda sina administrativa processer för hanteringen av reseräkningar och kreditkortstransaktioner.

– Vi kommer också att utbilda cheferna för att försäkra oss om att varje kreditkortsinnehavare och granskare av reseräkningar känner till sina rättigheter och skyldigheter, säger Rintamäki.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00