Öberg följde upp OS-guldet med VM-guld: "En dröm att få göra det här"

Sveriges Hanna Öberg med VM-guldmedaljen under medaljceremonin efter damernas 15 kilometer under skidskytte-VM i Östersund. Bild: TT/Jessica Gow

Hanna Öbergs VM-guld på hemmaplan var en riktig känslostorm. Det var tårar när hon kramade mamma och pappa. Tårar när hon omfamnade barndomsvännen och landslagsåkaren Anna Magnusson. Och en röst som stakade sig på presskonferensen efteråt.– Det är en dröm att få göra det här, säger 23-åringen.

Hanna Öberg gjorde det bara två kvinnor innan henne lyckats med: att ta VM-guld året efter att ha vunnit OS på samma distans.

Att dessutom göra det på hemmaplan – hon bor bara några kilometer från VM-stadion i Östersund – gör det än större.

– Det är verkligen en dröm, tänk att få vinna VM-guld på hemmaplan...

– Det är så få som får den möjligheten. Och att jag kan göra det i dag, det är så stort, säger hon.

En tårfylld Öberg kramade om sina föräldrar Viktoria och Tomas när guldet i distansloppet över 15 kilometer var klart. Och när hon pratar om sina känslor på presskonferensen efteråt bryts rösten flera gånger.

– Det är klart att det är mycket känslor. Det betyder jättemycket för mig att få göra det här. På OS var det en överraskning för mig också... Här är jag medveten om vad jag kan göra, och det är en dröm att få göra det här på hemmaplan. Och... Ja, det betyder jättemycket, säger Hanna Öberg.

Känslosam Magnusson

Kort före presskonferensen mötte hon barndomsvännen och landslagskollegan Anna Magnusson. Det blev en lång kram.

Magnusson grät redan innan Öberg kom fram, rörd av vännens framgång. Återigen hade hon fått se Hanna Öberg skjuta fullt när det gällde som mest.

– Jag är otroligt imponerad och jättejätteglad... Alltså vad jag grinar... Hon gör det så sjukt bra. Det är så himla sjukt. Hanna är en av mina bästa vänner och vi har följts åt sedan vi var små, så jag vet liksom alla upp- och nedgångar, det är så fantastiskt kul när det stämmer, säger Magnusson.

"Inte rädd att misslyckas"

Magnusson och Öberg växte upp i olika byar utanför Piteå, Hemmingsmark och Svensbyn. Öberg åkte längdskidor i "Annas" klubb, och sedan dess har de följts åt: genom skidskyttegymnasiet i Sollefteå där de bodde dörr i dörr, vidare till Östersund och till landslaget där de kom med samma år. De var talangerna som skulle slå igenom samtidigt.

Medan Magnusson har tampats med tuffa mentala motgångar har Hanna Öberg blivit en toppåkare där OS-knallen följts upp med pallplatser i världscupen och nu ett VM-guld. Trots att vännernas vägar gått åt olika håll är det tydligt att Öbergs guld betyder mycket även för Magnusson.

TT: Vad är det Hanna har mentalt?

– Om jag hade vetat det hade jag försökt härma. Men hon är liksom inte rädd för situationen, jag tror verkligen att hon älskar att stå i pressade situationer. Hon är inte rädd att misslyckas, bara taggad på att lyckas.

Firar med tårta

Hanna Öberg ger barndomsvännen helt rätt. Det är precis så där, att hon älskar de här situationerna – och påminner också sig själv om det inför det sista, avgörande skyttet.

– När jag kommer in till sista skjutningen tänker jag "nu får jag möjlighet att visa att det är jag som är olympisk mästarinna. Jag kan det här. Jag har gjort det här förut", säger Hanna Öberg.

– Sedan går jag tillbaka till fokuset, ett skott i taget. Jag kände mig ändå lugn, och hade de här tankarna att "det är precis det här jag vill göra. Jag vill stå här och jag vill skjuta fyra nollor. Jag vill göra det här och jag tycker att det här är kul". Att stå där och prestera när det gäller som mest, det är det bästa med skidskytte enligt mig.

När hon några timmar senare tar emot guldmedaljen framför rådhuset i Östersund är det återigen mycket känslor, men inga tårar.

– Det var inte så långt ifrån. Det är så himla häftigt att så många kommit hit för att se mig ta emot den, det betyder verkligen jättemycket för mig, det är verkligen häftigt, säger Öberg, leende med guldmedaljen runt halsen och svenska flaggan virad runt kroppen.

För Finlands hopp Kaisa Mäkräinen har VM i Östersund varit en stor besvikelse. Mäkäräinens resultatrad i de individuella loppen är 12-17-45.

Född: 2 november 1995 (23 år).

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: I Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb & Hemmingsmark SK.

Familj: Sambon Jesper Nelin (också landslagsskidskytt) samt mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira.

Främsta meriter: VM 2019: Guld i distansloppet. OS 2018: Guld i distansloppet och silver i damernas stafett. Tre tredjeplatser i världscupen säsongen 2018–2019. EM-guld i distansloppet 2019.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning