Obamas vänliga grannar behöver inte låsa dörren

Mario Castillo behöver sedan årsskiftet inte låsa sin ytterdörr längre. Hans hemkvarter blev då plötsligt ett av USA:s bäst bevakade, eftersom Barack Obama flyttade in som nybliven expresident.

Poliser och agenter bevakar den korta gatstumpen dygnet runt. Mario Castillo gillar att bjuda hem folk till sig, men han kan inte vara lika spontan som tidigare. Besökare måste registreras hos myndigheterna på förhand för att släppas igenom den vägspärr som finns i närheten.

Trots att Barack Obamas nya hemkvarter Kalorama hyser många makthavare påminner vardagen om den i Castillos uppväxt på landsbygden i Texas. Barn tar sig in genom den olåsta dörren då de märkt att det eventuellt bjuds på mexikanska smakprov i köket. 69-åringen själv har liknande planer – han tar sig igenom ett hål i staketet till granngården där en grill går het.

Barnens far råkar vara vd för mediekoncernen Bloomberg, medan grannen är Syriens ambassadör i USA.

Kalorama har alltid haft inflytelserika invånare. Samtidigt har det hört till att ingen skryter om sina framgångar.

– Här hör det till att vara vänlig och jordnära. Om någon spelar allan så hamnar han snabbt utanför, säger Castillo till FNB.

Silverbricka

Obama är inte den enda dignitären som flyttat in i Kalorama i år. Även den nya presidentens dotter Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner bor nu i området, liksom Amazons grundare Jeff Bezos, en av världens rikaste personer.

De allt mer inflytelserika invånarna har lett till förändrad stämning i området.

– Förr lekte vi att det här är en helt normal stadsdel. Vi höll ihop och talade inte om att här bor inflytelserika människor, säger Castillo.

– Nu är det inte möjligt längre. Det är som om vi blivit vuxna.

Castillo jobbar som lobbare och hans partner David Hutchison är arkitekt. Trots den ändrade stämningen har de välkomnat sina nya grannar på traditionellt sätt – genom att skicka ett brev där nykomlingarna hälsas välkomna. Därefter väntar man på svar.

Då Castillo och Hutchison flyttade in i sitt nuvarande hem för 20 år sedan såg en 93-årig granne till att ett handskrivet välkomstbrev levererades – bokstavligen – på silverbricka.

– På den tiden var det en stor grej att vi var ett manspar, men herrskapet ordnade ändå en välkomstfest för oss, säger Castillo.

Inbjudan

I kvarterets traditioner ingår det att välkomsthälsningen skickar över ansvaret för fortsatta kontakter till nykomlingen. Trump och Kushner svarade aldrig på meddelandena de fick, men det är inget som stör Castillo.

– Om de inte vill ha kontakt med mig så är det inget problem. De har säkert mycket att stå i, säger han.

Familjen Obama skickade däremot ett varmhjärtat svar.

– De skrev att vi ska bli personligen inbjudna som tack för det vänliga välkomstmeddelandet, bara vädret blir varmare.

Om konversationen fortsätter i samma stil är det en typisk början på nya vänskapsband i Kalorama.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00