Obamas nya liv – så här mycket tjänar han på att föreläsa

Efter besöket i Helsingfors fortsätter Obama till Danmark där han medverkar vid ett evenemang vid Syddansk universitets campus i Kolding på södra Jylland. Bild: Mark Makela

Deltagarna på Nordic Business Forum betalade mellan 1 600 och 3 700 euro för konferensbiljetten.

Nordic Business Forum hölls första gången under anspråkslösa former i Jyväskylä 2009. Grundare är studiekompisarna Hans-Peter Siefen och Jyri Lindén.

Det första året kom 80 deltagare som betalade 10 euro för biljetten.

De första fyra åren hölls evenemanget i Jyväskylä och sedan 2014 i Helsingfors mässcentrum. Numera hålls NBF också i Stockholm och Oslo.

I år deltar 7 500 personer på plats och ytterligare tusentals personer via nätet. Organisationen bakom evenemanget har 22 heltidsanställda.

Barack Obama gör en snabbvisit i Finland i dag då han medverkar vid Nordic Business Forum i Mässcentret i Östra Böle. Ex-presidenten stiger upp på scenen klockan 16.20 och intervjuas av Niklas Zennström, grundare av Skype och riskkapitalbolaget Atomico. Obama kommer till Finland som privatperson och träffar enligt uppgift ingen ur den finländska statsledningen. Han anländer till mässcentret direkt från flygplatsen och reser vidare genast efter sitt framträdande, som avslutar tvådagarsevenemanget.

Nordic Business Forum har under årens lopp gästats av många prominenta föreläsare, men knappast någon vars stjärnstatus kan mäta sig med den amerikanske ex-presidentens. Föga överraskande avslöjar konferensarrangören inte vad de betalar Obama för hans framträdande.

– Vi har aldrig berättat vad våra talare får i arvode och gör det inte nu heller, säger Hans-Peter Siefen, konferensens medgrundare och styrelseordförande.

Siefen vill inte heller kommentera huruvida Obama är den högst betalda gästen i konferensens historia.

Obamas föreläsningsarvoden har dock väckt uppmärksamhet vid tidigare framträdanden. För ett år sedan rapporterade flera medier att Obama fått 400 000 dollar per föreläsning för tre framträdanden han höll för olika Wall Street-företag. 400 000 dollar motsvarar den årslön han hade som president. Också i april 2017 rapporteras Obama fått 400 000 dollar för en 90 minuters diskussion med en historiker på ett evenemang arrangerat av ett telekombolag. En talesman för Obama säger till Bloomberg News att inkomsterna har gjort det möjligt för Obama att ge 2 miljoner dollar till välgörenhet.

Kritiserade Trump

Efter att Obama lämnade Vita huset i januari 2017 har han, precis som flera av sina företrädare varit en flitigt anlitad föreläsare. Via sin Obama foundation är han engagerad i att utbilda och fostra en ny generation politiska ledare i Amerika. I våras meddelade Netflix att Barack och Michelle Obama ingått ett flerårigt avtal med filmtjänsten om att vara med och producera filmer och serier åt företaget.

Trots att den nuvarande presidenten Donald Trump har skrotat många av de förändringar Obama genomdrev, har Obama låtit bli att kommentera sin efterträdares politik. Det är kutym att avgående presidenter inte blandar sig i sina efterträdares arbete.

I början på september avvek Obama från praxisen, först vid minnesceremonin för den republikanska senatorn John McCain och senare i ett tal inför studenter vid universitetet i Illinois. Vid båda tillfällena har han öppet kritiserat Trump, vilket anses hänga samman med att mellanårsvalet närmar sig.

Lång väntan på besked

Efter besöket i Helsingfors fortsätter Obama till Danmark där han medverkar vid ett evenemang vid Syddansk universitets campus i Kolding på södra Jylland.

Hans-Peter Siefen berättar att Nordic Business Forum närmade sig Obama redan under dennes tid i Vita huset, men fick inget svar på sin inbjudan. Efter att han avgått gjordes ett nytt försök och efter en lång väntan kom det positiva beskedet strax före midsommaren.

– Vi tog en ganska stor risk, hösten närmade sig i rask takt. Men att vi över huvud taget lyckades få hit honom är anmärkningsvärt, säger Siefen.

Siefen är inte orolig över att i framtiden kunna upprätthålla nivån på talarna vid Nordic Business Forum. Bland föreläsare vid tidigare evenemang kan nämnas USA:s förre vice president Al Gore, kroppsbyggaren och skådespelaren Arnold Schwarzenegger, Virgin-grundaren Richard Branson, tidigare schackvärldsmästaren Garri Kasparov och ex-chefen för den amerikanska centralbanken Ben Bernanke.

I år deltar 7 500 personer i Nordic Business Forum och ytterligare flera tusen följer evenemanget via nätet. Deltagare är i regel företagsledare, affärsmän och andra personer i karriären som vill låta sig inspireras och träffa likasinnade för nätverkande och mingel.

Evenemanget är sedan länge slutsålt trots att de billigaste biljetterna annonserats ut för 1 290 euro plus moms, det vill säga 1 599,60 euro. Dyraste vip-biljetten kostar 3 707,60 euro, momsen inräknad. Vip-biljetten ger deltagarna bland annat chans att sitta längst framme vid scenen och tillträde till frågestunder med olika föreläsare.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning