Obama: Globaliseringen, teknologin och kommunikationsrevolutionen har krympt planeten

Bild: Jussi Nukari

Rikedom och fattigdom handlar inte bara om absoluta tal, utan hur en person upplever sin situation i relation till andra, sade USA:s ex-president Barack Obama till businessfolket i Helsingfors.

Barack Obama fick avsluta tvådagarskonferensen Nordic Business Forum i Mässcentret i östra Böle på torsdagskvällen. Ex-presidenten steg upp på scenen vid 16.30-tiden iklädd mörkblå kostym och uppknäppt vit skjorta, lite gråare i håret än under tiden i Vita huset.

– Det är fint att vara i ett land som jag länge har beundrat. Här finns världens lyckligaste invånare. Här finns mycket att beundra och mycket av lära av, sade Obama.

Bild: Jussi Nukari

Ex-presidentens framträdande genomfördes i form av ett samtal med it-entreprenören Niklas Zennström, grundare av Skype och riskkapitalbolaget Atomico. I samtalet återkom Obama flera gånger till folks upplevelse av ojämlikhet.

– Globaliseringen, teknologin och kommunikationsrevolutionen har krympt planeten. De förändringar som sker nu är lika omvälvande som den industriella revolutionen, men går så mycket snabbare.

Bild: Jussi Nukari

Enligt Obama skapar de teknologiska förändringarna och att folk är så sammankopplade enorma möjligheter.

– Den som utvecklar en fantastisk app eller har en särskild talang som folk är redo att betala för, har omedelbart tillträde till en global marknad som kan ge framgång och rikedom.

– Men samtidigt, om du inte har en speciell talang, om du är en vanlig person som jobbar på fabrik eller kontor, så blir du medveten om att din arbetsinsats inte är lika mycket värd. Samtidigt som vi ser stora ökningar i produktivitet och värdeskapande, så ser vi också en allt större ojämlikhet.

Enligt Obama tenderar ekonomiska modeller att underskatta det faktum, att det inte enbart handlar om rikedom i absoluta siffror, utan hur en person klarar sig i relation till sin omgivning.

– Särskilt i utvecklade länder som Europa och USA känner många att de inte fått del av förändringen och känner oro över det. I den situationen finns en stark impuls att stoppa förändringar eller kämpa emot den. En stor del av den politiska energin i dag riktas mot att se bakåt snarare än framåt. Det finns de som vill bygga murar, sade Obama, med tydlig hänvisning till sin efterträdare på presidentposten.

Bild: Jussi Nukari

Obama efterlyste mer långsiktigt tänkande hos både företagsledare och politiska beslutsfattare, och incitament som belönar långsiktighet.

Bästa tiden är nu

Ex-presidenten säger att han i regel är optimist, även om positiva och negativa epoker alltid har avlöst varandra i mänsklighetens historia. Han berättar att han brukar fråga unga människor i vilken tid de hade velat födas, om de fått välja.

– Mitt eget svar är: nu. Världen har aldrig varit rikare, hälsosammare, bättre utbildad, mera tolerant än nu. Eller rättare sagt, var för ett par år sedan, tillägger Obama, och får publiken att skratta. (Någon öppen Trump-kritik levererade Obama inte under sitt framträdande, däremot ett par subtila slängar, som den här ovan.)

– Hur folk uppfattar sina liv beror på vad de ser omkring sig. Den fattigaste människan i USA är objektivt sett rikare än den rikaste människan i USA år 1750. Men den personen kände sig väldigt rik, trots att den inte hade el, tv, rinnande vatten eller mobiltelefon.

En orsak till att Finland och övriga Norden är lyckligt, är enligt Obama att det relativt sett finns liten ojämlikhet här.

– Också det fattigaste barnet i Finland kan gå i en av världens bästa skolor – och gratis dessutom. Finland har beslutat att göra en kollektiv investering i utmärkta allmänna skolor och betala lärarna bra löner. Det är ett exempel på en smart politik.

Obama presenterade vidare sitt arbete inom Obama Foundation, där han fostrar och utbildar nästa generations amerikanska politiker.

Niklas Zennström berättar att han brukar rådgöra med sin fru när han måste fatta svåra beslut, och frågar sedan Obama vilken roll hans hustru Michelle har spelat. Obama beskriver henne som begåvad, stark, ärlig, intelligent och unik.

– För alla vars mål är att åstadkomma något, så sker det via relationer, att du är del av någonting och gör saker tillsammans med andra. Om du inte i en relation med en jämlik partner har lärt dig att verka tillsammans, kompromissa, ha olika åsikter och ge feedback, då är det också svårare att göra det i andra sammanhang. Det här är en sak där Michelle har hjälpt mig, säger Obama.

Född 4 augusti 1961 på Hawaii.

USA:s 44:e president i två perioder 2009–2017.

Jurist till utbildningen, demokratisk politiker.

Gift med Michelle f.d. Robinson, har två döttrar.

Tilldelades Nobels fredspris i oktober 2009.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning