Obama tillbaka i rampljuset: "Är otroligt optimistisk om framtiden"

Expresident Barack Obama har gjort sitt första offentliga framträdande sedan han lämnade presidentämbetet i januari. Bild: Scott Olson

Sedan maktskiftet har det varit väldigt tyst från USA:s förre ledare. Men på måndagen framträdde Barack Obama för första gången offentligt på tre månader och ex-presidenten berättade att hans främsta prioritet nu blir att stödja nästa generations ledare.

– Nu när min presidenttid är över så ägnar jag en hel del tid åt att fundera på vad är det viktigaste jag kan göra nu, som mitt nästa jobb, sade Barack Obama när han deltog i en paneldiskussion med studenter på University of Chicago, där han själv en gång var juridiklärare i konstitutionell rätt.

– Det jag är helt övertygad om är att den enskilt viktigaste frågan jag kan ägna mig åt är att föröka hjälpa nästa generation att ta över stafettpinnen för att på sina villkor förändra världen.

Ingen Trumpkritik

Den 55-årige Obama förklarade också att han är "otroligt optimistisk" om framtiden och att han är övertygad om att de problem som USA möter kan lösas.

Donald Trump tog över i Vita huset den 20 januari, och bortsett från ett antal tweets och några uttalanden via sin talesperson har hans företrädare hållit en låg profil visavi allmänheten.

Men det är känt att den inbitne golfaren Obama idkat semester i Palm Springs i Kalifornien och på Brittiska Jungfruöarna, varifrån bilder på en draksurfande och till synes synnerligen avslappnad Obama spreds i februari.

"Comebacken" tilldrog sig på ett universitetsområde nära South Side, den stadsdel där den unge juristens aktivism tog fart på den väg som ledde till två mandatperioder i Vita huset.

Tidningen The New York Times skrev inför framträdandet att det att det sannolikt blir en utmaning för Obama att undvika ordet "Trump" från scenen, där de sex unga ledarna i princip kan ta upp vad de vill med honom. Men enligt amerikanska medier avhöll han sig från att kritisera sin efterträdare. Obama har hyllat sin företrädare George W Bush för att denne låtit bli att kritisera honom – men Bush har också i stort hållit sig borta från offentligheten efter sin tid i Vita huset.

Engagemang för Chicago

Barack Obamas förre stabschef, Chicagos borgmästare Rahm Emanuel, är stolt över att expresidenten valde Chicago för sitt sista tal som president och sitt första framträdande efter maktskiftet.

– Det speglar hans känslomässiga koppling till Chicago likaväl som hans intellektuella engagemang för den här staden. Han ser staden som sitt hem, säger han enligt Reuters.

Följdriktigt fick Chicago presidentbiblioteket i konkurrens med Hawaii och New York. "The Obama Presidential Center" byggs i South Side, inte långt från det hus som familjen Obama fortfarande äger.

Under de närmaste åren stannar familjen Obama i USA:s huvudstad Washington DC, eftersom yngsta dottern Sasha, 15 år, ska gå klart skolan där. Äldsta dottern Malia, 18 år, börjar på anrika Harvard University i Boston i höst.

Familjen har hyrt ett över 760 kvadratmeter stort hus med nio sovrum i engelsk lantlig stil i Kalorama i Washington DC.

Efter Chicago väntar en serie tal i USA och Europa för Obama. I maj framträder han vid Brandenburger Tor i Berlin ihop med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Bokförlaget Penguin Random House ska ge ut Barack och Michelle Obamas memoarer. Kontraktet på två böcker ger enligt The Financial Times det förra presidentparet 60 miljoner dollar.

Profil: Barack Obama

Barack Hussein Obama var USA:s 44:e president. Demokraten vann valet 2008 med ett entusiasmerande löfte om förnyelse och valdes om 2012.

Obama föddes 1961 i Honolulu på Hawaii. Hans mamma var en vit kvinna från Kansas och hans pappa var en svart man från Kenya. Han är delvis uppvuxen i Indonesien.

Som 22-åring tog han en statsvetarexamen vid Columbia University. Sedan fortsatte han till Harvard University där han tog en juristexamen och blev tidskriften Harvard Law Reviews förste svarte redaktör. Han jobbade med medborgarrättsfrågor samt på en advokatbyrå i Chicago innan han blev delstatssenator i Illinois 1997.

2004 valdes han in i senaten i Washington DC, kort efter att han hållit ett uppmärksammat tal på Demokraternas partikonvent. I talet reflekterade han över vad som förenar det mångfasetterade USA genom att berätta sin livshistoria.

Obama är gift med Michelle som är jurist. Paret har döttrarna Malia, född 1999, och Natasha, född 2001.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning