Obama till Kenya inför valet: Avstå våld och hets

Barack Obama manar väljarna i Kenya, där Obamas far föddes, till lugn. Bild: Lehtikuva/AFP/Adek Berry

Respektera folkets vilja, arbeta tillsammans oavsett utgången, genomför ett rättvist val – och avstå från våld. USA:s förre president Barack Obama manar till klokskap i dagens val i Kenya – landet där hans pappa föddes.

"Jag manar kenyanska ledare att avstå från våld och hets; respektera folkets vilja", skriver Barack Obama i ett uttalande.

Kenyanerna röstar i både president- och parlamentsval i dag. I går uppmanade sittande presidenten Uhuru Kenyatta medborgarna att hålla sig lugna.

Kenyatta kandiderar för en ny period, men hans utmanare Raila Odinga har legat så kort efter honom i opinionsmätningarna att det inte går att förutse valresultatet.

"Arbeta för enighet och hopp"

Följderna av tidigare val har varit våldsamma och splittrande, men Obama ber Kenyas politiker att minnas att de inte ärvt landet av sina förfäder utan "lånat det av våra barn".

"Som en vän till det kenyanska folket manar jag er att arbeta för en framtid som inte definieras av rädsla och splittring utan av enighet och hopp", skriver han.

Det kenyanska valet 2013 gick relativt fredligt till, men 2007 dödades över tusen personer i våldsamheter efter valet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46