Obama skickar soldater till Sydsudan

Över 36 000 människor är på flykt från huvudstaden Juba undan strider, uppger FN.Bild: Isaac Kasamani

FN överväger en begäran från afrikanska ledare om att skicka en insatsstyrka till Juba i Sydsudan. President Obama har redan beordrat amerikanska soldater till landet.

På tisdagen anlände 47 soldater till krislandet för att skydda den amerikanska ambassaden och andra amerikanska intressen, rapporterar Reuters. Beslutet togs av president Barack Obama.

Även chefen för FN:s fredsbevarande insatser, Hervé Ladsous, varnar för utvecklingen i det unga landet och överväger insatser för att säkra huvudstaden och flygplatsen efter de senaste dagarnas våldsamma strider.

– Vi är fortfarande väldigt oroade över möjligheten att våldsamheterna återupptas och sprids till andra delar av landet, sade Ladsous på ett möte i FN:s säkerhetsråd.

Stor FN-styrka på plats

Han uppgav att en utökad FN-insats skulle kräva fler soldater och mer resurser i form av helikoptrar och övervakningsdrönare. FN har för närvarande 13 500 soldater och poliser i landet.

Regeringstrupper verkar för närvarande ha full kontroll över Juba, men oppositionens styrkor är fortfarande kvar vid västra delarna av staden och "ytterligare sammandrabbningar kan inte uteslutas", sade Ladsous.

Han tror också att betydligt fler har dött i striderna i Juba än vad myndigheterna uppgivit. De officiella uppgifterna är 272 döda, varav 33 civila. Men det är "bara toppen av isberget" eftersom många civila hindrats från att ta sig i säkerhet, enligt Ladsous.

Massflykt i Juba

Efter striderna i Juba har 42 000 människor flytt från sina hem för att söka skydd på FN-baser, i kyrkor och hos hjälporganisationer.

Samtidigt har Tyskland börjat flyga ut de omkring hundra tyska medborgare som fortfarande befinner sig i landet, meddelar den tyska regeringen. Även andra utländska medborgare får hjälp att ta sig ut ur Sydsudan.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33