Obama sågar coronahanteringen – igen

USA:s förre president Barack Obama är kritisk till hur den nuvarande regeringen hanterar coronapandemin. Arkivbild. Bild: Nam Y Huh/TT-AP

Utan att peka ut någon enskild person kritiserade USA:s förre president Barack Obama den nuvarande regeringens coronaåtgärder i tal till avgångsstudenter.– Om världen ska bli bättre så kommer det att bli upp till er, sade han enligt CNN.

USA:s förre president Barack Obama gav sin efterträdare en indirekt känga gällande coronahanteringen under en digital examensceremoni för universitetsstudenter.

– Många av de (ansvariga politikerna) låtsas inte ens ta ansvar, sade Obama apropå pandemins konsekvenser, utan att peka ut någon enskild person.

Liknande uttalanden kom från Obama senare på lördagen, amerikansk tid, men då riktat till avgångsstudenter i gymnasiet i ett tv-sänt tal.

Trump till motattack

President Donald Trump svarade på söndagen med ett angrepp på Twitter: "Obamaadministrationen har visat sig vara en av de mest korrupta och inkompetenta i USA:s historia. Kom ihåg att han och Sleepy Joe (Trumps öknamn på Obamas vicepresident Joe Biden) är anledningen till att jag är i Vita huset!"

Förra veckan rapporterades att Obama i ett samtal med tidigare medarbetare hade kallat regeringens hantering en "helt kaotisk katastrof".

Den förre presidenten har fram tills nu hållit en låg profil, framför allt vad gäller kommentarer om den nuvarande presidenten Donald Trump och hans regerings agerande.

"Belyser ojämlikheter"

Obama talade även om hur hälsokrisen i landet visar på brister i USA:s vårdsystem och att det framför allt drabbar svarta amerikaner.

– En smitta som den här belyser bara de underliggande ojämlikheterna och extra bördorna som svarta grupper historiskt sett har haft att göra med i detta land, sade han under talet till universitetsstudenterna.

På grund av coronapandemin har man ställt in de ceremonier som vanligtvis hålls för studenter som avslutar gymnasie- eller universitetsstudier. I år hålls många evenemang i stället online.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning