Obama: USA kommer att svara på Rysslands hackerattacker

Bild: AFP / Lehtikuva/Mandel Ngan

USA:s president Barack Obama säger att USA kommer att svara på Rysslands hackerattacker för att påverka presidentvalet i USA.

I en intervju för radiostationen NPR sade Obama att det är klart att USA vidtar åtgärder när vilket land som helst försöker påverka val i USA. Han sade att detta kommer att ske vid en tidpunkt och en situation som USA själv väljer.

Vita huset har meddelat att Obama kommer att hålla en presskonferens senare i dag. Den ska börja en kvart över nio i kväll finsk tid. Obama väntas då få svara på frågor om valhackandet.

Ryssland och Trump förnekar

President Obamas chefsrådgivare Ben Rhodes kommenterade det påstådda hackandet i går. Han lät förstå att han är rätt övertygad om att Rysslands president Vladimir Putin är inblandat i ett eventuellt hackande.

– Jag tror inte att saker i den här storleksordningen sker i Rysslands regering utan att Vladimir Putin vet om det, sade Rhodes i en intervju för MSNBC.

Han sade att allt som sker i Ryssland går via Putin.

– Allt vi vet om Rysslands agerande och hur Putin kontrollerar landets regering tyder på att den högsta ledningen står bakom en så här betydande cyberstörning. Och Vladimir Putin är den myndighet som ansvarar för Rysslands regering, sade Rhodes.

NBS rapporterade i går att underrättelsemyndigheterna i USA tror att Putin personligen deltog i hackningsfallet. Kreml bestred detta omedelbart.

– Skrattretande nonsens utan någon grund, sade Putins talesman Dmitrij Peskov till journalister.

Också USA:s nästa president Donald Trump har sagt att påståendena om rysk inblandning i valet är skrattretande.

– Om Ryssland eller någon annan hackade, varför väntade då Vita huset så här länge innan man agerade, twittrade Trump i går.

Trump har dock varit ganska ensam om sin åsikt. Också inom det republikanska partiet har man nämligen sagt att underrättelsemyndigheternas uppgifter kan stämma.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning