Obama och Putin möttes eventuellt för sista gången

Vladimir Putin och Barack Obama. Bild: Alexei Druzhinin

USA:s och Rysslands presidenter förde enskilda förhandlingar under en och en halv timme i samband med G20-toppmötet i Kina på måndagen.

Barack Obama och Vladimir Putin diskuterade bland annat Syrien, och Obama sade att diskussionerna varit raka och konstruktiva.

Det kan ha varit sista gången som Obama, som lämnar presidentposten vid årsskiftet, och Putin träffades.

Enligt Vita huset gick presidenterna inte in på detaljer utan ansvaret för dem ligger på utrikesministrarna. USA och Ryssland har försökt nå samförstånd för att få slut på striderna i Syrien så att bland annat civila i Aleppo kan få humanitär hjälp.

– Om ett avtal kan nås vill vi nå det så fort som möjligt, med tanke på den humanitära situationen. Men vi måste också försäkra oss om att det blir ett fungerande avtal, sade en informatör vid Vita huset.

Strax innan presidenterna möttes ska utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov ha avslutat sina förhandlingar utan resultat. Ministrarna lär träffas igen inom de närmaste dagarna.

Ryssland stöder enväldiga presidenten Bashar al-Assads styrkor i kriget medan USA ställt sig bakom de oppositionella som strider mot Assad. Stormakternas gemensamma fiende är terrororganisationen IS.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning