Obama "nästan grym" mot Trump med sina bokfavoriter

Bild: Lehtikuva/AFP/Themba Hadebe

Den förra amerikanska presidenten Barack Obama presenterar listan över sina sommarböcker på Facebook och lyckas med denna enkla åtgärd elegant förpassa sin efterträdare till de illitteratas bottenlösa träsk.

Miljoner amerikaner kan dra en saknadens suck när de läser sin förra president Barack Obamas förfinade uppdateringar på Facebook. Inget råskäll på motståndare, inga invektiv eller vulgära uttryck, bara ord från en bildad och beläst man. Så som man föreställer sig att en statsman skall vara när han/hon är som bäst.

Obama redogör kort och sakligt för hur han njuter av den lite lugnare sommarperioden då han själv kan välja när och vad han läser.

"... en tyst söndagseftermiddag eller under semestern med familjen. Den här sommaren har jag låtit mig slukas av nya romaner, återknutit bekantskapen med en gammal klassiker och bekräftat min tro på att vi tillsammans har en framtid när vi söker sanningen."

Washington Posts litteraturkritiker Ron Charles klär Obamas 55 miljoner följares känslor i ord: "Obamas påminnelse om hur onyfiket och illitterat Ovala rummet har blivit är nästan grym."

Här är Obamas lista över favoritböckerna i sommar:

1. Tara Westovers Educated. "En anmärkningsvärd biografi över en ung kvinna som fostrats i en överlevarfamilj i Idaho, som kämpar för undervisning samtidigt som hon visar stor förståelse och kärlek för den värld hon lämnar bakom sig", skriver Obama.

2. Michael Ondaatjes Warlight. "Handlar om krigets långvariga effekter på en familj", konstaterar Obama.

HBL:s recensent Kerstin Lindman-Strafford skrev nyligen om samma bok: "Det är en bisarr historia som är fascinerande och stannar kvar i läsarens minne som, ja, Londondimman under efterkrigstiden".

3. Nyligen bortgångne V.S. Naipauls Ett hus för Mr Biswas, är en bok som Obama skriver att han nu läst på nytt.

4. Tayari Jones An American Marriage, som Obama beskriver som ett rörande porträtt av ett afrikanskt-amerikanskt pars felaktiga övertygelse.

5. Svensken Hans Roslings Factfulness (Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen). Obama beskriver Hans Rosling som en enastående internationell expert på hälsofrågor som skrivit en hoppfull bok om vilken potential den mänskliga utvecklingen kan ha om vi jobbar utifrån fakta och inte från våra förutfattade meningar.

Obama hade på måndagseftermiddagen fått 162 000 gillningar och nästan 8 000 kommentarer till sin boklista.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning