Obama försöker tömma Guantánamo

Barack Obamas vallöfte står mot Donald Trumps vallöfte när det gäller Guantánamo. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /MICHAEL REYNOLDS

USA:s president Barack Obama har inte lång tid kvar på jobbet och kommer inte hinna stänga fånglägret i Guantánamo Bay på Kuba, som han lovat.

Barack Obama försöker nu i stället överföra så många fångar som möjligt innan Donald Trump tar över makten den 20 januari. Obama lovade under sin presidentvalskampanj att stänga det kritiserade fånglägret Guantánamo Bay på Kuba, men republikanska kongressledamöter har ständigt satt käppar i hjulet för hans planer.

De senaste månaderna har USA växlat upp arbetet med att flytta fångar till andra länder.

Obama-administrationen meddelade nyligen kongressen att de skulle flytta ytterligare 18 av 59 kvarvarande fångar innan Obama avgår nästa månad.

"Under min tid har vi på ett ansvarsfullt sätt överfört 175 fångar från Guantánamo. Våra ansträngningar att överföra ytterligare fångar kommer att fortsätta till min sista dag på kontoret", säger Obama i ett uttalande.

Landets tillträdande president Donald Trump, som svärs in den 20 januari, sade under sin presidentvalskampanj att han inte kommer att stänga Guantánamo Bay och lovade att "fylla det med dåliga personer".

Fånglägret på den amerikanska militärbasen på Kuba upprättades för misstänkta terrorister som USA grep i samband med invasionen i Afghanistan 2001. Fångarna spärrades in utan rättegång, vilket har väckt hård internationell kritik.

Under åren har uppemot 800 fångar passerat fånglägret, bland dem flera som anklagas för att ha planerat 11 september-attackerna 2001.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning