Obama försöker stänga Guantanamo

USA:s president Barack Obama gör nu ännu ett försök att stänga USA:s ökända fångläger i Guantanamo Bay i Kuba. Bild: EPA/MIKE BROWN

Under sitt sista år som president hoppas Barack Obama uppfylla ett av sina allra första löften: Att stänga USA:s kritiserade fångläger i Guantanamo Bay i Kuba. Nu kommer förslaget från Pentagon– men det lär bli svårt att baxa igenom en motvillig kongress.

– Det här handlar om att avsluta ett kapitel i vår historia, säger USA:s president Barack Obama i ett uttalande från Vita huset.

I det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons förslag nämns 13 anläggningar i USA som kan användas för fångöverföringar, rapporterar Reuters.

USA räknar med att föra över 35 fångar till andra länder de närmaste månaderna och Obama tror att USA säkert kan hysa resterande 30-60 fångar på amerikansk mark. Presidenten hoppas kunna samarbeta med kongressen för att genomföra de lagändringar som krävs för att fångöverföringarna ska kunna ske.

Kostar mindre

– Obama har tidigare sagt att han vill göra det här. Men det har stoppats av framförallt republikanerna i kongressen, och det har då handlat om bland annat finansiering, säger Mark Klamberg, lektor och docent i folkrätt vid Stockholms universitet, till TT.

Engångskostnaden för att stänga fånglagret i Guantanamo Bay och flytta fångarna därifrån beräknas till 290-475 miljoner dollar. Kostnaderna för att hysa fångarna i amerikanska anläggningarna skulle årligen bli 65-85 miljoner dollar billigare än att ha dem på Kuba, enligt förslaget.

Guantanamobasen på Kuba började användas som fångläger för personer som tillfångatagits av amerikanska trupper men som av USA inte betraktas som krigsfångar enligt Genèvekonventionen.

De första fångarna från USA:s dåvarande president George W Bushs deklarerade "krig mot terrorismen" anlände till fånglägret i Guantanamo Bay den 11 januari 2002.

Under åren har uppemot 800 fångar passerat fånglägret, bland dem flera som anklagas för att ha planerat 11 september-attackerna 2001. I dag finns 91 kvar.

Bland fångarna har funnits en svensk, Mehdi Ghezali, som greps i Pakistan men släpptes 2004 efter diplomatiska påtryckningar.

Kruxet blir att få kongressen, där Republikanerna är i majoritet i båda kamrarna, att godkänna att fångar som stämplats som farliga terrorister förs till USA. Sådana antydningar har tidigare fått Republikanerna och vissa demokrater att se rött.

Från Vita huset heter det att man i nuläget, under ett intensivt valår, inte vill peka ut en speciell plats i USA dit fångar kan föras. Men Pentagon har ändå tagit fram en lista på möjliga anstalter, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Skamfläck

Rapporter om brutala förhörsmetoder och bristande rättssäkerhet har gjort att Guantanamolägret, som upprättades 2002 i samband med USA:s krig mot terrorismen, ofta beskrivs som en skamfläck i amerikansk historia. Att ge order om att lägret skulle stängas var bland det första Obama gjorde när han tillträdde som president 2009. Men stängningen har förhalats av juridiska komplikationer och motstånd i kongressen.

Obama har länge sagt att Guantanamolägret fungerar som ett rekryteringsverktyg för terrorister, samt betonat att det är mycket dyrt att driva. Om han nu inte får kongressen med sig uppges han överväga att använda presidentämbetets makt för att flytta fångar därifrån. Kongressens republikanske talman Paul Ryan ska redan ha anlitat en ansedd advokatbyrå för att stämma Obama om han gör så. Enskilda delstaters guvernörer är också redo att bestrida fångöverföringar i domstol, enligt CNN.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning