Oavgjort men målrikt i toppmötet

HJK:s Eetu Vertainen och RoPS Veka Pyyny kämpade om bollen på Tölö fotbollsstadion. Bild: Heikki Saukkomaa

HJK och RoPS visade sig jämbördiga i Helsingfors. Trots att HJK:s spel inte var i den bästa formen bjöd matchen på underhållning och flera mål.

HJK och RoPS, etta respektive tvåa i serietabellen, möttes i dag på Tölö fotbollsstadion i Helsingfors i vad som kom att bli en jämn och dramatisk drabbning. Bägge lag tog ledningen en gång, men till slut var det 2-2 som stod efter 90 minuters spel.

HJK finner sig i en matchrusning och spelade sin tredje match inom loppet på en vecka och är tvungen att idka rotation i den hårda takten. RoPS i sin tur hade fått vila ända sedan förra veckas torsdag.

– I dag hade vi chansen att besegra HJK, men lyckades inte ta bevara på den. Det harmar, men detta var en god prestation av oss med hänsyn till att vi har flera spelare som är halvt i spelskick, kommenterar RoPS tränare Toni Koskela efter matchen.

Det stora antalet ovana öppningsspelare syntes i HJK:s spel som nervositet och felpassningar och RoPS agerade en otrevlig gäst med sitt hårt jobbande mittfält och vassa kontringar, stött av en mycket stor klack med bortaanhängare.

– Detta var en ganska obalanserad prestation av laget, trots att det fanns några bra stunder, säger HJK-lotsen Mika Lehkosuo.

– Jag sade till spelarna att de delvis kan beskylla mig för att spelet inte höll ihop, eftersom jag roterat spelare i stor utsträckning.

Ändå var det hemmalaget som lyckades näta matchens inledande mål 44 minuter in i första halvleken. Sebastian Dahlström fick bollen vid kanten av gästernas straffområde och fick ta sig lite för fritt till ett bra läge och placerade ett läckert skott i vänstra övre hörnet.

– Jag såg en öppning i hörnet och placerade bollen dit. Jag har tänkt på att skjuta mer och denna gång prövade jag med god framgång, säger Dahlström om sin fullträff.

Fartfyllt avslut

RoPS kom till andra halvleken med nyfunnen energi och kampvilja, vilket bar frukt redan efter åtta minuter. Den före detta HJK-spelaren Taye Taiwo straffade sin förra klubb genom att dåna en frispark från ungefär 20 meter in i HJK-målet.

Efter 1-1-kvitteringen ångade gästerna på för fulla cylindrar men HJK höll ut och ju längre andra halvan framskred desto bättre tog hemmalaget kontrollen. Med femton minuter kvar av ordinarie speltid hade HJK bytt in João Klauss, Riku Riski och Evans Mensah och jagade segermål.

Mitt i HJK-pressen, i den 81:a minuten, fick dock RoPS en kontring och den inbytta anfallaren Vahid Hambo slank igenom. Hambo, som anslöt sig till Rovaniemilaget endast för två dagar sedan, fintade bort hemmalagets lägsta försvarare och Rudakov och nätade med säkerhet sitt debutmål.

– Han är bra på att hålla bollen och pressa vid behov. Avslutningen var högklassig och prestationen lovande, säger RoPS Koskela om sitt nyförvärv.

Dramat fortsatte ända till slut då HJK fortsättningsvis pressade på. Spelet svallade från ända till ända och underhåll för hela slanten bjöds. Hemmalaget vägrade ge sig och i den 88:e minuten kom belöningen: bollen studsade åt João Klauss i RoPS straffområde och brassen nätade 2-2-utjämningen med ett häftigt skott.

– I de avgörande stunderna mättes nog orken hos spelarna. Det fanns en massa öppet utrymme på planen och som tur fick vi kämpat det sista målet, berättar Dahlström om matchens kulmen.

Därmed delade lagen på poängen och HJK fortsätter som tabelltopp med tio poäng mer än tvåan RoPS. HJK riktar blickarna till näst mot eurospel i Slovenien där Helsingforslaget nästa torsdag möter Olimpija Ljubljana i den tredje kvalomgången i Europa League.

– Det tynger ju på, men man är ju fortfarande ung. Det är kul att spela, säger Dahlström med ett leende om den tuffa matchtakten.

Resultat

Fotbollsligan:

HJK-RoPS 2-2

45+1' Sebastian Dahlström (HJK) 1-0

54' Taye Taiwo (RoPS) 1-1

81' Vahid Hambo (RoPS) 1-2

88' João Klauss (HJK) 2-2

FC Inter-IFK Marienhamn 3-0

6' Benjamin Källman (FC Inter) 1-0

59' Benjamin Källman (FC Inter) 2-0

86' Benjamin Källman (FC Inter) 3-0

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03