OAJ: Inget avtal utan småbarnspedagogerna

Olli Luukkainen svarade bestämt på frågor om lärarfacket. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Olli Luukkainen, lärarfackets ordförande, sade på Educa-mässan att han inte vill sluta ett kollektivavtal om det inte innefattar också lärarna inom småbarnspedagogiken.

Lärarfackets krav att även lärarna inom småbarnspedagogiken ska omfattas av lärarnas kollektivavtal, i stället för de kommunalt anställdas avtal, är en ingrediens som ytterligare väntas försvåra det spända förhandlingsläget i den offentliga sektorn.

Kommunerna började förhandla den 14 januari och avtalet inom de kommunala och statliga branscherna löper ut den sista mars.

Lärarfackets krav är ett löneprogram som skulle höja lärarnas ingångslöner till 3000 euro, att de 24 extra timmarna ur konkurrenskraftsavtalet faller bort, och att småbarnspedagogerna byter avtal till lärarnas.

På en direkt fråga under Educa-mässan i Helsingfors, om huruvida lärarfacket kan acceptera ett avtal utan småbarnspedagogerna, svarade lärarfackets ordförande Olli Luukkainen "nej".

Kommunarbetsgivarna håller fast vid att kommunanställdas avtal ska hållas intakt, för att inte olika grupperingar ska rycka sig loss.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning