Ö i potten i Paavo Nurmi Games: "Hoppas det finns rum för en bastu"

Thomas Röhler är regerande mästare i Paavo Nurmi Games. Bild: SPT / Mika Kanerva

Om segerkastet i herrspjutet i PNG mäter över 93,09 meter får vinnaren en ö i Åbo skärgård. Thomas Röhler planerar redan att bygga en bastu.

Precis som tidigare år kommer herrspjuttävlingen i Paavo Nurmi Games att hålla skyhög klass – världstoppen samlas än en gång i Åbo.

Den här gången har arrangörerna tagit till nya metoder för att locka toppnamnen till tävlingen. En av öarna i Åbo skärgård kan byta ägare.

För att vinstbonusen ska realiseras måste segerkastet vara längre än Aki Parviainens finländska rekord, alltså 93,09 meter. Det är inte helt otänkbart. De tyska superkastarna Thomas Röhler och Johannes Vetter eggade varandra i fjol och trissade upp spjutnivån till nya höjder.

– Är det här sant? Alltså en riktig ö? Otroligt. Det är helt klart att jag vill vinna den, säger Vetter – som kastade 94,44 i fjol – i ett pressmeddelande.

Röhlers toppnotering förra året var 93,90.

– Jag hoppas att ön är så stor att det finns rum för en bastu, säger Röhler.

Pitkämäki revanschsugen

Röhler har vunnit spjuttävlingen i PNG två år i rad. I fjol mätte segerkastet 88,26. Tero Pitkämäki segrade 2014 och 2015 och vill gärna kliva högst upp på prispallen i juni. Den finländska veteranen förutspår en högklassig tävling.

– Jag tror att segerresultatet börjar med en nia, säger Pitkämäki.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning