Nyval i september i Österrike efter skandalvideo

Tusentals demonstranter samlades på lördagen i regeringskvarteren i Wien och krävde nyval. Bild: Michael Gruber/TT-AP

Nyval ska hållas snarast, om möjligt redan i början av september, meddelade Österrikes president Alexander van der Bellen vid en gemensam presskonferens med förbundskansler Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz säger att valet inte är något han önskar, men att det är en nödvändighet. Han kommer att fortsätta sitt arbete fram till valet och samtalar med alla partiledare.

Kurz och van der Bellen sade inget vid sitt gemensamma framträdande om de ministrar från det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) som i dag sitter i regeringen kommer att bli kvar. Det har tidigare spekulerats om att man skulle kräva samtligas avgång.

I lördags sprack regeringen efter att landets vice förbundskansler Heinz-Christian Strache i berusat tillstånd gjort bort sig i en skandalvideo som publicerades av tyska tidningar.

Att nyval kan hållas först i september beror på att parlamentet, Nationalrat, först måste upplösas och det kräver tre sessioner. Vid den första ska ansökan om upplösning lämnas in, den ska sedan hänvisas till en kommitté vid en andra sittning. Efter det att kommittén sammanträtt fattas beslutet vid en tredje session. Den processen tar runt en vecka.

Därefter ska ministerrådet och huvudutskottet besluta ett slutdatum och en valdag, mellan dem måste det vara minst 82 dagar.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54