Nyttohampa misstas för cannabis alltför ofta, menar förening

Odling av fiber- och oljehampa ska inte blandas ihop med diskussionen om cannabis för rekreationsbruk, anser producentorganisationen Hyötyhamppuyhdistys. Foto: Hyötyhamppuyhdistys Bild: Hyötyhamppuyhdistys

Enligt producenter är hampa klimatsmart, hälsosamt och kan användas för en rad olika ändamål.

Olika arter av hampa blandas alltför ofta ihop i den offentliga diskussionen enligt Hyötyhamppuyhdistys, en förening för hampaproducenter. Organisationen tar inte ställning i diskussionen om legalisering av cannabis i rekreationssyfte.

Enligt föreningen är hampa (cannabis sativa) en av våra äldsta nyttoväxter. Växten har olika underarter som används bland annat för textilier, växtprotein och olja. Hampan kan delas upp i tre underarter: fiberhampa, oljehampa och hampa som har förädlats för rekreationsbruk. I fiberhampa och oljehampa är mängden aktiva ämnen (cannabinoider) marginell.

"Det är både ansvarsfullt och miljövänligt att odla oljehampa och fiberhampa på åkrarna. Djupa rötter och mycket biomassa gör att växterna binder koldioxid mer effektivt än skog. Det är också ekologiskt, eftersom det inte behövs kemiska bekämpningsmedel."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning