Nyttigt tankeexperiment om tiggeri

Jag tror faktiskt att om vi alla gav en euro åt varje tiggare vi råkar gå förbi skulle jobbet vips bli ett av de mest eftertraktade i Finland.

Pia Ingström avslutar recensionen av en bok om romska tiggare (Oksanen-Piirainen, "Ohikuljetut", HBL 17.3) med beslutet att fortsätta att ge en slant åt "damen vid metrostationen". Det eftersom hon inte tycker sig "ha goda skäl för att inte ge den".

När man inte tycker sig ha goda skäl för att inte göra något – eller tvärtom, att göra något – kan ofta ett tankeexperiment vara nyttigt. Nämligen: om alla andra människor gjorde, eller inte gjorde, detta något, skulle det vara bra? Eller inte bra?

Låt oss säga att jag, som fotgängare, någon gång tycker att det inte är någon fara att gå mot rött ljus. Det är ju inga bilar i sikte. Så det är väl okej? Men tänk om alla gjorde likadant. Det skulle så småningom leda till att trafikljusen förlorade sin betydelse. Och fotgängarnas säkerhet skulle lida helt klart.

Eller kanske jag tänker att protestera mot den finska politikens ruttenhet genom att inte rösta i riksdagsvalet. Så politikerna äntligen fattar att de måste ändra vad de gör? Men tänk om ingen röstade? Då skulle de nuvarande skurkarna bara sitta kvar, eller hur?

Nåväl. Tänk om alla som går förbi "damen vid metrostationen" ger henne "en slant". Låt oss tänka det är en euroslant; det låter passande i dagens välmående Finland. Eftersom det handlar om en metrostation, borde det finnas minst tusen personer som går förbi under dagens lopp, eller redan under en åttatimmarsdag. Det gör tusen euro per dag. Om damen arbetar under helgerna, bör hon kunna tjäna omkring 30 000 euro under en månad.

Jag vet inte om damen betalar skatter. Men även om hon gör det kan det väl bli 20 000 euro kvar. Inte illa som månadsförtjänst, eller hur? Jag skulle rentav säga att hennes jobb är högavlönat. Och hon behöver inte ens kunna läsa eller skriva.

Jag tror faktiskt att om vi alla gav en euro åt varje tiggare vi råkar gå förbi skulle jobbet vips bli ett av de mest eftertraktade i Finland. Vänta – troligtvis i hela världen. Väl bevare oss, tänker jag.

Sakari Aaltonen Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning