Nytt världsrekord – igen

Här hoppar Armand Duplantis i friidrottstävlingen Muller Indoor Grand Prix Glasgow. Bild: Andy Buchanan

Armand Duplantis har förbättrat världsrekordet i stavhopp – igen.

Det nya världsrekordet lyder 618 cm. Den svensk-amerikanska friidrottsstjärnan satte det nya världsrekordet i en inomhustävling i Glasgow.

Duplantis, 20, är rykande het. Det är bara en vecka han förbättrade världsrekordet till 617 cm i polska Torun. Det sex år gamla, föregående världsrekordet 616 cm stod i Renaud Lavillenies namn.

Det var en jättebra tävling", säger Duplantis.

För en vecka sedan slog den 20-årige svensk-amerikanen Renaud Lavillenies sex år gamla rekord på 6,16 genom att hoppa över 6,17 vid tävlingarna i polska Torun.

Duplantis gick in på 5,50, stod sedan över 5,65 och rev första försöket på 5,75. Han tog sedan i det andra. Han klarade första försöket på 5,84 och var sedan ensam kvar i stavhoppet. Duplantis valde då att hoppa på 6,00, vilket han klarade enkelt i första försöket.

Och sedan var det dags för 6,18, som han klarade med stor marginal.

Armand Duplantis poserar med prischecken på 30 000 dollar. Bild: Andy Buchanan

"Publiken gav mig en härlig energi och jag kunde verkligen utnyttja den", säger Duplantis efter tävlingen, enligt Internationella friidrottsförbundet, då han fick ta emot en rekordbonus på nästan 30 000 euro.

Tredje tävlingen

Duplantis inledde säsongen i tisdags i förra veckan. Han klarade 6,01 vilket var svenskt inomhusrekord och testade sedan på världsrekordhöjden 6,17. Han var över ribban med kroppen men rev sedan med armen på nedvägen. Fyra dagar senare visade Duplantis att han är ostoppbar just nu.

Efter tävlingen sade han:

– Jag tror att jag kan bli en ännu bättre världsrekordhållare. Det är mitt mål, men vi tar ett steg i taget. Vi får se vart det tar vägen.

Starkare nu

Hans mamma Helena Duplantis förklarade tidigare i veckan varför "Mondo" tagit ett så stort kliv i utvecklingen till den här säsongen. Hon sade då till Radiosporten att sonen nu är färdigväxt och har kunnat köra hårdare på gymmet under hösten. Det har gjort honom både snabbare på ansatsbanan och starkare. Han kan hoppa med styvare stavar.

Nästa världsrekordförsök kan komma redan på onsdag då Duplantis ska till kompisen och mentorn Lavillenies hemstad Liévin.

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Baton Rouge i Louisiana.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Friidrottsklubb: Upsala IF.

Meriter: VM-silver (2019), EM-guld (2018), guld vid U20-VM (2018), guld vid U20-EM (2017), brons vid U20-VM (2016), guld vid U18-VM (2015). Sjua vid inomhus-VM (2018).

Aktuell: Förbättrade världsrekordet till 6,18 vid tävlingar i Glasgow.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning