Nytt världspussel läggs

Bild: AFP/LEHTIKUVA - Don Emmert

Vi har upplevt en livlig vecka då politiska ledare har ringt, besökt och samtalat med varandra. En febril aktivitet fortsätter – det väcker hopp men också frågor.

USA:s nya president Donald Trump är just nu synnerligen aktiv i kontakterna med kolleger runtom i världen. Det kan vara bra att han får en riktig bild av dem och en möjlighet att låta sig informeras. Hans från tidigare så gott som tomma förråd av utrikespolitisk erfarenhet och kontakter byggs på det här sättet på rejält.

Det är bättre att tala med andra ledare än att bara tala om dem – utan att kanske riktigt veta vem de är och vad de står för.

I sitt möte med Palestinas president Mahmud Abbas lovade Trump att han ska få till stånd fred i Mellanöstern. Det är mycket lovat i en så lång och komplicerad kris. Fredsförhandlingarna strandade senast 2014. För att palestinierna ens ska komma till förhandlingsbordet måste Trump allra först ta tillbaka sitt uttalande från i vintras om att USA inte längre stöder en tvåstatslösning.

Konflikten i Syrien är i alla fall den mest akuta frågan i området med både USA och Ryssland som aktörer. Trump har ännu inte träffat Rysslands president Vladimir Putin, men i veckan hade han sitt tredje telefonsamtal med honom och då diskuterades bland annat Syrien och det förslag om säkerhetszoner som Ryssland har presenterat.

Syrien var också på agendan då Putin mötte Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Moskva. Samtidigt höll de olika parterna i krisen en ny förhandlingsomgång i Kazakstan. Om en och en halv vecka träffas Erdoğan och Trump i Washington, så diplomatin för att hitta lösningar i Syrien går nu på högvarv.

Putin har också haft en vecka med flera toppmöten. Förutom telefonsamtalet med Trump och mötet med Erdoğan har han tagit emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Sotji. Mötet med Merkel visade tydligt hur svala relationerna fortfarande är mellan Ryssland och Tyskland, liksom mellan Ryssland och hela EU. Att mötet alls blev av är i alla fall ett positivt tecken.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov besökte Finland i torsdags och vid presskonferensen efter samtalen med utrikesminister Timo Soini underströk Lavrov oenigheten med EU. Positionerna är låsta framför allt på grund av läget i Ukraina.

Lavrov passade också på att ge USA:s tidigare administration en rejäl känga och beskyllde demokraterna för att fortsättningsvis agera på ett sätt som svartmålar Ryssland. Någon kritik mot Trump framförde han däremot inte.

Nästa vecka träffas Lavrov och Soini igen i samband med Arktiska rådets möte i Alaska. Intressantare är i alla fall mötet mellan Lavrov och USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Det ger nya vinkar om hurdana relationerna mellan USA och Ryssland egentligen är.

Trump gör sin första resa till Europa redan i slutet av månaden, då han deltar i Natos toppmöte i Bryssel. Han träffar då också EU-kommissionens ledning. Trumps möte med sina europeiska allierade före mötet med Putin är viktigt och riktgivande för i vilken riktning Trumps utrikespolitik egentligen går.

Tydligare svar ges antagligen i sommar. Ett stort intresse riktas nu mot G20-mötet i Hamburg i juli där Trump och Putin för första gången kommer att träffas öga mot öga. Trumps oberäknelighet gör det svårt att förutspå vad det mötet ger och vart det för USA:s och Rysslands relationer. Om de på allvar börjar tina och de två finner varandra kan EU hamna i en trängd situation.

Samtidigt som brexitförhandlingarna i sommar kommer i gång på allvar sätter det verkligen EU:s sammanhållning på prov.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning