Nytt världsårsbästa av Duplantis

Armand Duplantis. Bild: Andreas Solaro/Lehtikuva

Två veckors vila från tävling gjorde svensken Armand Duplantis gott.Han satte nytt världsårsbästa i stavhopp, 6,10 meter, i Belgrad och provade även på världsrekordet.– Definitivt det bästa hoppet för säsongen, säger Duplantis till Aftonbladet.

21-åringen valde att stå över tävlingen i polska Torun, av säkerhetsskäl sedan han fått en skadekänning i låret. I stället blev det vila och träning i Sverige.

Och vinterbad – som hjälpt till med återhämtningen.

– Jag gjorde det några dagar efter känningen i baksidan och det kändes mycket bättre efter blodgenomströmningen. Jag gillar kylan, jag har aldrig fått uppleva riktig vinter förut, säger han till Aftonbladet.

I inomhustävlingen i Belgrad visade han återigen att han är oslagbar just nu. Han förbättrade sitt världsårsbästaresultat med sju centimeter, till 6,10.

– Det var roligt att hoppa sex meter i Serbien, jag vill hoppa sex meter i alla länder, det kändes riktigt bra, säger Duplantis till Expressen.

Duplantis provade även på världsrekordhöjden 6,19, men det blev lite för högt den här kvällen. Han gjorde två försök, men avstod från ett tredje.

– Jag var riktigt trött och kände inte att jag hade det i mig, säger han till Expressen.

Avstår tävling igen

Sin vana trogen den här inomhussäsongen rev han första hoppet, på 5,60, men tog sig sedan över alla höjderna på första försöket. Det var lite darr på ribban på 6,00, men 6,10 tog han utan besvär.

Duplantis var 40 centimeter bättre än tvåan och trean, polacken Piotr Lisek respektive brasilianaren Thiago Braz som stannade på 5,70.

Det var i den senaste tävlingen för två veckor sedan i Liévin, Frankrike, som Duplantis avbröt tävlingen efter 5,86, som räckte till seger, efter lite skadekänning. Då hade han några dagar tidigare hoppat 6,03 i Rouen.

På Instagram skriver svenskamerikanen att han på grund av det täta tävlingsschemat avstår från tävlingen i Aubiére i Frankrike på lördag. "Jag har en stor tävling i kväll här i Belgrad och schemat blev lite för tajt", skriver Duplantis.

Nästa tävling lär då bli EM i Torun i Polen den 5–7 mars.

Vid samma tävling satte amerikanen Grant Holloway världsrekord på 60 meter häck med tiden 7,29, en hundradel bättre än britten Colin Jacksons rekord från 1994.

Elmo Lakka var åtta på 7,77.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning