Nytt utegångsförbud för tusentals kineser

Invånare i Peking testas för coronaviruset. Bild: Mark Schiefelbein/TT-AP

Utegångsförbud införs för närmare en halv miljon kineser i närheten av huvudstaden Peking för att tackla nya utbrott av coronaviruset. Det är inte läge att slappna av, varnar myndigheterna.

Efter att Kina lyckats få smittspridningen under kontroll har hundratals personer blivit smittade i Peking och fall har även dykt upp i den närliggande provinsen Hebei.

Hälsovårdsmyndigheter i Anxin i Hebeiprovinsen, omkring 15 mil från Peking, gav på söndagen beskedet att total nedstängning gäller i området, liknande det som infördes i Wuhan där det ursprungliga utbrottet tros ha uppstått i slutet av förra året.

Nu blir det endast tillåtet för en person per hushåll att gå ut en gång per dag för att köpa nödvändigheter som mat och medicin, uppger myndigheterna.

Beslutet har fattats efter att 14 nya fall av viruset rapporteras i Peking det senaste dygnet. Företag i Anxin, som nu stängs ned, har levererat fisk till den marknad i Peking som kopplas till det nya utbrottet som upptäcktes i mitten av juni, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Oron för en eventuell andra våg av coronaviruset är stor och bland annat skolor stängdes omedelbart i huvudstaden.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning