Nytt ultranationalistiskt parti deltar i nästa riksdagsval

Det politiska partiet Suomen Kansa Ensin fördes in i partiregistret på tisdagen, uppger Justitieministeriet i ett pressmeddelande.

Partiet Suomen Kansa Ensin leds av den invandringskritiska aktivisten Marco de Wit som har ett förflutet i rörelsen Rajat kiinni (Stäng gränserna).

De Wit har samarbetat med hatsajten MV-lehtis förgrundsgestalt Ilja Janitskin som i oktober dömdes till ett års och tio månaders fängelse för hets mot folkgrupp och grov ärekränkning. Som en reaktion på domslutet grundade de Wit en ny motsvarande sajt som går under namnet Laiton Lehti.

Enligt partiets programförklaring på nätet vill Suomen Kansa Ensin bland annat återinföra den finska valutan marken, skärpa kontrollen av landets gränser och stärka den direkta demokratin med bindande folkomröstningar.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54