Nytt ultranationalistiskt parti deltar i nästa riksdagsval

Det politiska partiet Suomen Kansa Ensin fördes in i partiregistret på tisdagen, uppger Justitieministeriet i ett pressmeddelande.

Partiet Suomen Kansa Ensin leds av den invandringskritiska aktivisten Marco de Wit som har ett förflutet i rörelsen Rajat kiinni (Stäng gränserna).

De Wit har samarbetat med hatsajten MV-lehtis förgrundsgestalt Ilja Janitskin som i oktober dömdes till ett års och tio månaders fängelse för hets mot folkgrupp och grov ärekränkning. Som en reaktion på domslutet grundade de Wit en ny motsvarande sajt som går under namnet Laiton Lehti.

Enligt partiets programförklaring på nätet vill Suomen Kansa Ensin bland annat återinföra den finska valutan marken, skärpa kontrollen av landets gränser och stärka den direkta demokratin med bindande folkomröstningar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning