Nytt svart dygn i USA – går om Spanien i antalet döda

Coronaviruset började antagligen spridas i New York mycket tidigare än vad som hittills har konstaterats. Arkivbild. Bild: Kathy Willens/AP/TT

Ännu ett dygn med höga dödssiffror i USA. Landet har nu med nära 15 000 döda passerat Spanien. Enligt nya uppgifter började coronaviruset spridas i USA långt tidigare än man tidigare trott.

För andra dagen i rad har nästan 2 000 personer rapporterats avlidna i USA till följd av coronaviruset, vilket är den högsta dygnssiffran hittills. Landet har nu över 14 800 dödsfall, samt 430 000 smittade, enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet. Landet passerar därmed Spanien på listan över länder med flest dödsfall. Listan toppas fortfarande av Italien, med nästan 18 000 döda.

I USA är delstaten New York överlägset värst drabbad. Där har 4 500 människor avlidit i sviterna av coronaviruset och antalet smittade är uppe i över 80 000.

Nu kommer också uppgifter om att viruset troligen började spridas i New York redan i mitten av februari och kom dit från Europa. Det visar flera nya studier, skriver New York Times.

Det skulle betyda att smittan var i omlopp i staden flera veckor innan det första fallet konstaterades.

Amerikanska forskare har i två olika studier oberoende av varandra kommit fram till att den genvariant av coronaviruset som spreds i New York i början av mars har sitt ursprung i Europa. Forskarna fann då att viruset spridits bland invånarna under längre tid än vad man tidigare vetat.

Den 31 januari stängde president Donald Trump USA:s gränser för alla resenärer från Kina. Det var inte förrän i slutet av februari som Italien började sätta sina städer i karantän och det skulle dröja till den 11 mars innan Trump stoppade resenärer från Europa.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning