Nytt skärgårdsprogram sätter fokus på barn och unga

I det sjätte skärgårdspolitiska programmet har man fäst stor vikt vid ungas och barns välmående. Bild: Mikael Piippo/SPT

Ett nytt program för skärgårdens utveckling sätter fokus på möjligheterna till ett gott liv i skärgården.

Ett nationellt program för utveckling av skärgården och vattendragen för åren 2020–2023 har publicerats. Programmet går under rubriken Människornas skärgård och anger riktlinjer för utvecklingen av skärgårds- och vattendragsområdena.

"Det här programmet har siktet på framtiden och möjligheterna, och det beaktar i synnerhet barn och unga. Världen förändras och därmed också livet i skärgården", säger skärgårdsdelegationens ordförande Sandra Bergqvist (SFP) i ett pressmeddelande.

Programmets bärande tema är visionen om ett gott liv i skärgården och tanken om att en livskraftig skärgård ger hela samhället välfärd. I programmet presenteras fem spetsteman: förbindelser och transporter, boende, med barn och unga som specialtema, näringar och tjänster, skärgårdskultur samt natur och miljö.

Barn och unga har för första gången lyfts fram som ett särskilt tema i skärgårdsprogrammet. Skärgårdsdelegationen hoppas att också barn och unga beaktas i åtgärderna för att utveckla skärgårds- och vattendragsområdena.

Det nya programmet är det sjätte skärgårdspolitiska programmet. Det har utarbetats av skärgårdsdelegationen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning