Nytt rekord: tolv laudatur!

Bild: Markku Ulander

Vikke Elfving från Mikkelin lukio i S:t Michel har skrivit tolv laudatur, meddelar man på Studentexamensnämnden. Det är nytt rekord. Sedan tidigare finns två fall där någon skrivit elva laudatur.

Vikke Elfvings examen med tolv laudatur har spritts ut på tre examenstillfällen, säger Kaisa Vähähyyppä, generalsekreterare vid studentexamensnämnden. Det finns 700 elever vid Mikkelin lukio.

Tommi Oksanen, som är biträdande rektor vid Mikkelin lukio säger att rekordet känns bra. Oksanen använder sig av ishockeytermer när han berättar om Elfvings prestation. Enligt honom har Elfving ofta konstaterat att lärarna har tränat och förberett honom bra. Det är ändå Vikke, centern, vars förtjänst rekordet är och det är han som ska få äran.

– Vi har tittat och sparrat från båset. Vikke är ju stjärnan här.

Trea i uppsatstävling

Ett av de ämnen som Elfving skrev laudatur i är lång svenska. Han blev även trea i en uppsatstävling på svenska för finskspråkiga abiturienter som ordnas av Svensklärarna i Finland rf med bidrag av Svenska kulturfonden. Han reste till Helsingfors på torsdagen för att ta emot priset, säger Oksanen.

Tävlingen ordnas varje år och i årets tävling deltog 175 abiturienter från 75 gymnasier. Mari Seppälä från Sammon keskuslukio i Tammerfors vann i år.

En elev vid Munkkiniemen yhteiskoulun lukio i Helsingfors skrev vårens nästa bästa resultat med 10 laudatur.

Av de ungefär 25 000 elever som blev studenter i år är lite över 2 000 från svenskspråkiga skolor. En kvinnlig elev från Ekenäs gymnasium skrev Svenskfinlands bästa reslutat i år med sju laudatur, två eximia cum laude approbatur och ett cum laude approbatur, säger Alex Hellsten, aktuarie vid Studentexamensnämnden.

Av de som skrev studentexamen i år blev 6,5 procent underkända. I fjol skrev en person 16 ämnen i studentexamen, vilket var ett rekord. I år fanns däremot inga examinander som skulle ha skrivit ovanligt många ämnen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning