Nytt rekord men ingen finalplats för Jallow

Det hade krävts en rejäl rekordputsning för en finalplats för Mimosa Jallow Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Mimosa Jallow kunde inte följa upp sin bronsmedalj på 50 meter rygg med att ta en finalplats på den dubbla sträckan. 24-åringen satte finländskt rekord i försöksheaten men lyckades inte lika bra i semifinal.

Mimosa Jallows måndag blev tudelad i EM. På förmiddagen satte hon nytt finländskt rekord och var åttondesnabbast i försöken på 100 meter ryggsim medan hon i kvällens semifinal inte alls hittade samma form och blev utslagen.

– Kanske jag försökte lite för mycket. Det kändes helt bra men jag pressade själv lite för mycket i inledningen. Jag använde för mycket energi under de första 50 meterna. Dessutom fick jag mycket slem i halsen och måste spotta ut den under loppet, sade Jallow till Yle Urheilu efter semifinalen.

Efter förmiddagens försöksheat var hon på betydligt bättre humör.

– Jag kunde simma väldigt avslappnat. I normala fall brukar jag stressa en del på 100 meter men nu var jag inte alls spänd. Simningen fungerade väldigt bra och den första bassänglängden kändes bra och inte heller den andra kändes jobbig, sade hon efter försöken.

Klockan stannade på 1.00,28 vilket är 14 hundradelar under hennes förra rekordnotering från EM i London för två år sedan.

Inför finalen visste hon att det kommer att krävas en tid på under en minut för att ta sig till final. Men i semifinalen fick hon nöja sig med 1.00,83.

– Minutgränsen hade varit nära om jag hade fått upp samma fart i simningen som på morgonen. Men man kan inte lyckas varje gång, säger Jallow till Yle.

– Jag vet inte vad det beror på att kvällspassen varit svårare för mig än förmiddagarna. Men jkag är nöjd över att ha kunnat prestera på den nivå jag gjorde på morgonen.

Jallow var till slut 14:e snabbast i semifinalerna. Anastiasia Fesikova från Ryssland var snabbast (59,38), Katinka Hosszu från Ungern var två (59,67) och Carlotta Zofkova från Italien trea 59,88). Kira Marije Toussant från Nederländerna kvalificerade sig som åttonde och sista simmare för final på tiden 1.00,02 – 26 hundradelar under Jallows finländska rekord från försöksheaten.

Jallows EM fortsätter på tisdag då hon ställer upp i förmiddagens försöksheat på 100 meter fritt.

På herrarnas 50 meter fjäril fick de finländska herrarna nöja sig med lite blygsammare resultat då Niko Mäkelä var bästa blåvita simmare på en 26:e plats med tiden 24,02. Riku Pöytäkivi förlorade med en hundradel åt sin lagkamrat.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning