Nytt rekord i antal personer med betalningsanmärkningar

Bild: Mostphotos.com

Antalet personer med betalningsanmärkningar har ökat med 3 000 på ett år, enligt Suomen asiakastietos register.

Nu finns det 376 300 personer med betalningsanmärkningar. Enligt Suomen asiakastieto, som upprätthåller och säljer kredituppgifter, är det här mer än någonsin tidigare. Enligt firman beror ökningen på olika konsumentlån.

– Det är inget fel med konsumentkrediter. Men det illa om lånen är för stora i relation till kreditförmågan, säger direktör Jouni Muhonen på Suomen asiakastieto i ett pressmeddelande.

Under första kvartalet i år fick 155 000 personer sammanlagt 606 000 betalningsanmärkningar. Muhonen anser att skuldsättningsproblemet är akut, och att det behövs ett heltäckande system som gör det möjligt att se en persons alla skulder.

En privatperson kan få en betalningsanmärkning till exempel om betalningen av en konsumtionskredit blivit försenad med mer än 60 dagar eller om en domstol har ålagt personen att betala skulden.

Svårare få jobb och bostad

Enligt Konkurrens- och konsumentverket kan följden av en betalningsanmärkning bli att personen mister sina kreditkort. Det kan också bli svårt att köpa saker på avbetalning och att skaffa en hyresbostad. Om man vill ta ett telefonabonnemang eller en försäkring kan det krävas förskott eller en säkerhet. Enligt Konkurrens- och konsumentverket kan det också bli svårare att få jobb, särskilt om det ingår ekonomiskt ansvar i arbetsuppgifterna.

Anteckningarna om betalningsstörningar förblir i regel i registret 2-3 år. En ny anteckning förlänger tiden men om fordringen betalas förkortas tiden till två år.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03