Bank of England sänker styrräntan – fortsatt röda siffror i Tokyo

Tokyobörsen fortsatte att backa. Bild: Eugene Hoshiko/TT-AP

Först Fed, nu Bank of England och i morgon ECB? Många tror nu att Europeiska centralbanken följer efter och sänker styrräntan.

På morgonen kom beskedet att Bank of England sänker styrräntan med 50 punkter till 0,25 procent. Beskedet var både väntat och oväntat.

Oväntat i form av att nästa räntebesked egentligen var planerat till först den 26 mars men att Bank of England nu gör bedömningen att situationen med coronavirusets ekonomiska konsekvenser är så pass akut att åtgärden behöver genomföras omgående.

Väntat i form av att man därmed följer efter amerikanska centralbanken, Federal Reserve liksom Kanada och Australien i att nu vidta åtgärder för att stimulera ekonomin och göra det billigare för olika verksamheter att låna kapital.

Beskedet fick det brittiska pundet att inledningsvis tappa mark mot den amerikanska dollarn medan Londonbörsen fick en skjuts uppåt och vid öppningen steg FTSE100-indexet 1,7 procent.

Nästa tunga besked kommer redan imorgon när relativt nytillträdda chefen för Europeiska centralbanken (ECB) Christine Lagarde ska presentera sitt andra räntebesked. I december lämnades den viktigaste räntan, inlåningsräntan, oförändrad på rekordlåga minus 0,5 procent medan den traditionella styrräntan låg kvar på noll.

Sedan dess har dock den globala ekonomin hamnat i ett helt annat läge med coronavirusets utbrott. Därför höjs nu kraven på en förändring även från ECB:s sida.

Svar ges imorgon eftermiddag.

Fortsatt rött i Tokyo

Tillbakagången på Tokyobörsen gör att index nu är nere på den lägsta nivån sedan november 2016. Nikkei 225-index backade 2,3 procent medan det bredare Topix-index föll 1,5 procent. Samma utveckling syntes på Taiwanbörsen där index backade 1,0 procent. I Sydkorea var fallet ännu tyngre där Kospi-index föll med 2,8 procent till den lägsta nivån sedan augusti förra året.

I Hongkong är Hang Seng-index ned 0,5 procent inför sluthandeln medan kompositindex i Shanghai backar 0,4 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning