Nytt påbud i Nyland: Två meters säkerhetsavstånd – annars blir det stängning

Om nyländska affärsägare inte tar allvarligt på den nya trängselreglerna kan Regionförvaltningsverket i värsta fall stänga affären. Bild: Olivia Ranta/Lehtikuva

Från och med i morgon måste människor hålla minst två meter avstånd till varandra i allmänna inomhusutrymmen med fler än tio personer. Beslutet gäller till exempel mataffärer. Ägarna och arrangörerna i Nyland är skyldiga att förhindra trängsel. I annat fall får lokalen inte användas, enligt Regionförvaltningsverkets färska beslut.

Nu försöker myndigheterna få bukt med den eskalerande smittspridningen i Nyland genom ett färskt beslut av Regionförvaltningsverket i Södra Finland. Beslutet tvingar åtskilliga aktörer att se till att det inte uppstår trängsel. Påbudet gäller utrymmen som är öppna för allmänheten och lokaler för en begränsad kund- eller deltagarskara. Till exempel mataffärer, köpcenter och gym omfattas av de nya reglerna.

Beslutet gäller privata samfund, stiftelser och andra juridiska personer, privata näringsidkare, kommuner och samkommuner, religiösa samfund och offentligrättsliga instanser. Förändringen träder i kraft från och med i morgon torsdagen den 25 februari och pågår till den 14 mars.

Restaurangerna omfattas inte av beslutet eftersom regeringen är den instans som beslutar om restaurangerna.

Det är den uppdaterade smittskyddslagen och närmare bestämt paragraf 58 d som ligger bakom åtstramningen.

Gäller lokaler med över tio personer

Trängselförbudet gäller inomhusutrymmen med över tio kunder eller deltagare samtidigt och begränsade områden utomhus med över 50 deltagare.

Ägarna eller anordnarna måste nu se till att folk inte har närkontakt med varandra. Med närkontakt avses då personer vistas närmare än två meter från varandra över 15 minuter.

Arrangörerna måste nu göra upp en skriftlig plan för hur det här ska förverkligas. Om trängsel inte går att förhindra, får lokalen inte användas, lyder beslutet.

Gäller inte skolor och daghem

Beslutet gäller inte läroinrättningar, småbarnspedagogik, proffsidrott eller verksamhet som hör till privat- eller familjelivet. Arbetsplatser som kontor eller verkstäder som inte är öppna för andra än de anställda, omfattas inte heller.

Hur ska då en butiksinnehavare i praktiken se till att kunderna inte kommer för nära varandra?

– Vi ger näringsidkarna rätt fria händer i tillämpningen. Men ett sätt kan vara att begränsa mängden kunder genom att bara släppa in ett visst antal människor åt gången, säger Riku-Matti Lehikoinen, som den här veckan turar som enhetsdirektör vid Regionförvaltningsverket.

Små frisersalonger med plats för under tio kunder omfattas inte av de nya reglerna, men större frisersalonger måste anpassa sig och se till att det är minst två meter mellan kunderna. Frisören behöver dock inte stå två meter ifrån sin kund, eftersom det är omöjligt i praktiken.

Allmänheten kan anmäla företagare som bryter mot reglerna

Om man som butikskund blir irriterad över att det råder trängsel i mataffären trots de nya reglerna, är det från och med i morgon fritt fram att anmäla företagaren till myndigheterna.

– I första hand uppmanar vi folk att ringa in klagomål till de kommunala hälsoinspektörerna. På Regionförvaltningsverket har vi inte resurser att i stor skala rycka ut och ta itu med folksamlingar. Men då vi får in klagomål kan vi från och med nu stänga affärer och andra som bryter mot de nya reglerna, säger Lehikoinen.

På torsdag träffas huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp för att ta ställning till ett ännu grövre verktyg, nya paragraf 58 g i smittskyddslagen. Den ger myndigheterna rätt att helt stänga till exempel gym, privata badinrättningar, allmänna bastur och allmänna utrymmen i köpcenter ifall smittläget är så allvarligt att trängselförbudet inte är nog.

Lehikoinen deltar i mötet och vill inte föregå beslutet. Men det är inte alls uteslutet att beslut om stängningar av privata idrottshallar kan komma redan den här veckan. Sannolikt skulle ägarna ändå ges några dagars tidsfrist att verkställa stängningarna.

– Coronaläget ser allt dystrare ut, så förr eller senare kommer vi att ta beslutet. Det är helt klart. Sannolikt kommer beslutet bara att gälla delar av Nyland, som huvudstadsregionen, säger Lehikoinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning