Nytt på dvd

BARNFILM

LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra ***

Barn ska inte skida, åka skridskor eller göra sina läxor. De ska lösa mysterier, kuta undan brottslingar och eventuellt hjälpa till med serveringen på bröllopsfester.

Allt det där finns med i den nya LasseMaja-filmen, Stella Nostra. I Valleby drar det ihop sig till bröllop mellan caféägaren Nino Panini (Nassim Al Fakir) och hans käresta (Sara Sommerfeld) och följaktligen dyker tjocka släkten under ledning av tant Breasola (Alexandra Rapaport) upp.

Fast nu vill det sig ju inte bättre än att bruden tillhör en rivaliserande maffiafamilj. Plus att den tilltänkta bröllopsgåvan, en värdefull diamant, går upp i rök. Låter som ett fall för Lasse (Lukas Holgerson) och Maja (Amanda Pajus), jajamensan.

Det tar en stund innan filmen får upp ångan men när man väl kommit upp i varv bäddar det för ett spännande och lagom tokigt äventyr där knipsluga glin sätter stolliga vuxna – bland dem fulingarna Jarmo Mäkinen och Jens Hultén – på pottan.

Tänk Kalle Blomqvist korsat med Jönssonligan och det bränns – även om det här nog är en betydligt mera anspråkslös produktion. Men också om de idylliska 50-talsmiljöerna är gjorda på digital väg finns det i filmen tillräckligt med hjärta, humor och spänningsmoment för att kulisserna inte ska stjäla uppmärksamheten.

Nämnas kan att Stella Nostra gått på bio i de finlandssvenska regionerna – något som storstadsbarnen inte kan räkna med. På det hållet får man lov att nöja sig med dvd-upplagan, alternativt landsplågan Risto Rappare.

ANIMATION

Marnie – flickan i fönstret *****

Än sen då att Hayao Miyazaki nyligen slängde in handduken. I ljuset av Marnie – flickan i fönstret, en utomordentligt vacker och vemodig sak, mår den japanska animationsfilmen fortsättningsvis tjockt.

Som så ofta i animesfären handlar även "Marnie" om ensamhet och utanförskap, detta med kvinnliga förtecken. Adoptivbarnet Anna är den i Sapporo bosatta 12-åringen som lider av astma och därför skickas till släktingar på landet för att repa sig.

I ett öde hus omgivet av tidvatten och sumpmark tycker hon sig en vacker dag se skymten av Marnie, en själsfrände som har en tendens att komma och gå. Det gör att Marnie framstår som en fantasifigur men som det visar sig är sanningen lurigare än så.

Inte minst visuellt går tankarna till maestro Miyazaki, men när arvtagaren Hiromasa Yonebayashi (Lånaren Arrietty) tar sig an Joan G. Robinsons ungdomsroman är slutresultatet om möjligt ännu mera lyriskt. Säg den som inte fäller en tår eller två, så i den grad finstämt och ödesmättat är det.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning