Nytt norskt nedslag i Helsingfors

Bild: Arkitektbyrån Snöhetta

Norges mest kända arkitektbyrå, internationellt erkända Snöhetta genomför sitt första finländska projekt i Hagnäs. Snöhetta har ritat det vinnande förslaget till det nya hotellet på Hagnäskajen.

Strävan att skapa en tätare struktur i innerstaden är bakgrunden till att Helsingfors stad planerar om hela Hagnäskajen. Man ska dels bygga på den befintliga kajen, dels erövra sjöområde antingen genom att fylla ut eller bygga på pålad mark och på platsen ryms allt från boende och jobb till ett nytt hotell. Området utmed Hagnäskajen är det största nybyggnadsprojektet i historiska Helsingfors.

Hotellet blir det första projektet på nya Hagnäskajen och bakom bygget står än en gång två norska investerare, Arthur Buchardt som byggherre och Petter Stordalen som operatör. Duon är också upphovsmakarna till Clarionhotellet på Busholmen.

Den här gången kallade man fyra topparkitektbyråer från fyra nordiska länder, det vill säga Danmark, Norge, Sverige och Finland, till tävling och juryn var enhällig i valet av det norska förslaget Hilberts hotell som vinnare. Bakom Hilberts står norska Snöhetta som nått stora framgångar i världen.

– Men detta blir vårt första projekt i Finland, och det känns som en stor ära att få bidra till arkitekturen i Helsingfors. Finländsk arkitektur är fortfarande förebilden för många arkitekter, säger en av grundarna bakom Snöhetta, arkitekten Kjetil Traedal Thorsen. Förslaget med namnet Hilberts Hotel enligt en paradox av matematikern David Hilbert som illustrerade oändlighetsbegreppet med tanken om ett hotell som alltid är fullsatt men ändå alltid har plats för en till och en till.

– Fast det är för tidigt att säga om hotellet får heta Hilberts. Vi får se, säger Arthur Buchardt och berättar att byggstarten är 2018 och invigningen 2020. Hotellet får drygt 300 rum, och i konceptet ingår att hela bottenvåningen är öppen för folk och inte en sluten foajé. Vid frågan om Buchardt planerar ett tredje hotell i Helsingfors lyser han upp.

– Ingenting är omöjligt. Jag måste arbeta och ha något att göra.

Och själva förslaget då? Ett ljust hus på 15 000 kvadratmeter, en byggnad som ger ett bokstavligen luftigt intryck samtidigt som det präglas av djärva vinklar och en egenartad, sofistikerad och skulptural fasad som associerar till is och isflak.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning