Nytt mord på aktivist skakar Amazonas

På bilden Laercio Guajajara, Paulo Paulino Guajajara och Olimpio Guajajara som hör till en grupp ur ursprungsbefolkningen som vaktar regnskog. Mannen i mitten sköts ihjäl, ett av de senaste aktivistmorden i Brasilien. Bild: Handout/Lehtikuva/AFP

Ytterligare ett mord på en naturskyddsaktivist från ursprungsbefolkningen i Amazonas skakar Brasilien.

Paulo Paulino Guajajara var ute för att hämta vatten tillsammans med en annan man från samma folkgrupp när de attackerades av misstänkta skogsavverkare i området Arariboia i delstaten Maranhão i nordöstra Brasilien, enligt lokala myndigheter.

Paulo Paulino Guajajara sköts ihjäl av gärningsmännen medan hans kamrat, Laercio Guajajara, också träffades, men lyckades fly.

Båda var medlemmar i en grupp med omkring 100 personer från den lokala ursprungsbefolkningen som gått samman för att försvara sitt regnskogsområde från kriminella skövlargäng.

Mordet är det senaste i raden på miljöaktivister och människor från ursprungsbefolkningen i brasilianska Amazonas. I Arariboia, där omkring 5 000 människor ur folkgrupperna Guajajara och Awá bor, har tre miljöaktivister mördats i tidigare attacker, enligt organisationen Survival International.

Skogsavverkningen i Amazonas har hittills i år ökat rejält jämfört med samma period förra året.

I september varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) för att högerpresidenten Jair Bolsonaros nedmontering av miljöskyddsmyndigheter och nedprioritering av skogsskyddsåtgärder utsatt både regnskogen och dess invånare för än högre risker.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning