Nytt magplask i Seefeld – historiskt svagt resultat för Finland

Dåliga skidor förstörde Krista Pärmäkoskis dag. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Krista Pärmäkoski var bäst av finländarna med sin elfte plats.

Damernas 30 km gick precis enligt manuskriptet – Therese Johaug ryckte ifrån resten av fältet bara några kilometer in i loppet och defilerade i mål över en halv minut före tvåan Ingvild Flugstad Østberg. Sveriges Frida Karlsson fortsatte med sina övertygande insatser och vann brons.

Krista Pärmäkoski låg ungefär tio sekunder bakom tätklungan då hon bytte skidor. Under andra halvan av loppet tappade hon mera tid och var till slut två minuter bakom silver och brons.

– Det var en bra tävling – ända till skidbytet, säger hon.

– I praktiken rök chanserna där. I det skedet kände jag mig helt bra.

Sparade krafter

Hon gick inte med i den första utbrytningen, utan låg i en grupp med bland annat Charlotte Kalla och Ragnhild Haga. Framför dem öste Ebba Andersson, Jessica Diggins, Frida Karlsson, Teresa Stadlober och Ingvild Flugstad Østberg på.

– Vi gick riktigt hårt ut och det gällde att känna efter var mina gränser låg. Det var säkert en bra lösning att inte gå med i täten.

– Före skidbytet var vi tio sekunder bakom andra plats, så det skulle ha varit möjligt att nå dit. De skidade förstås också hårt och det kan hända att resultatet hade varit detsamma.

Nya skidor

Pärmäkoski skidar med Madshus. Som många andra hade hon ett par nya skidor som levererats för VM. Skidvallan tycks inte ha fastnat som väntat.

– Jag tänker inte slänga skidvallarna under bussen, säger landslagets chefstränare och Pärmäkoskis personliga tränare Matti Haavisto – före den här säsongen Finlands vallningschef.

– De gjorde säkert sitt bästa. Det är tydligen nytt bottenmaterial i de nya skidorna.

Svåra förhållanden

Finlands damstjärna har inte varit nöjd med skidorna i VM i Seefeld, utan klagat över dem efter nästan varje lopp. Efter skiathlon, stafetten och 30 km fritt.

– Det är lite frustrerande, men jag har också haft bra skidor här. Det är ovanliga förhållanden. Då det är blötföre och snön är så finkornig är det helt annorlunda före än vi är vana vid, säger Pärmäkoski.

– Tyskan hade till exempel helt sjukt bra skidor. Tyskarna är säkert vanare vid förhållandena i Mellaneuropa.

Bara frustration?

Det är förstås tveksamt hur stor roll skidorna spelar och hur stor inverkan Pärmäkoskis egna form har. I stort sett har samma namn varit i topp som under resten av säsongen, frånsett Karlsson som inte tävlat i världscupen. Enligt Haavisto kan det också hända att Pärmäkoski bara är besviken och därför är arg på sina skidor.

– Det kan hända. Men idrottsutövaren vet nog oftast själv om skidorna är dåliga, säger Haavisto.

Ser framåt

Varken Pärmäkoski eller Haavisto är särskilt nöjd över hennes VM. En fjärde plats, mindre än två sekunder bakom brons. Hon hade definitivit som mål att ta en medalj.

– Vet inte vad jag ska säga. 10 km klassiskt var en lyckad prestation och jag vet att det kommer nya chanser i världscupen redan i vinter. Jag får kallt och vill gå och äta, säger hon.

Redan om en vecka är det dags för legendariska Holmenkollen, i vinter i klassisk stil. Därefter är det världscup i Falun, en annan anrik tävlingsort.

Historiskt dåligt

Finland har gjort ett av sina sämsta VM på många år. Damerna blev utan medalj för första gången sedan 2003 och herrarna har en medalj.

– Inte är situationen bra. Jag tror inte vi gjort något fel. Alla har säkert gjort sitt bästa. Några idrottare har lagt av, Aikku var ordinarie i stafetten, Anne har haft ryggproblem, Kertttu blev sjuk här. Jag vill inte gå in på detaljer, men vi har haft en del motgångar. En sekund från ett par brons. Medaljerna räknas förstås, säger Haavisto.

skidor

SEEFELD, Österrike

VM

damer, 30 km (f)

1) Therese Johaug, Norge, 1.14.26,2, 2) Ingvild Flugstad Østberg, do, +36,8, 3) Frida Karlsson, Sverige, +44,0, 4) Jessica Diggins, USA, +1.05,9, 5) Charlotte Kalla, Sverige, +1.16,6, 6) Ebba Andersson, do, +1.17,3, 7) Nathalie von Siebenthal, Schweiz, +1.43,7, 8) Teresa Stadlober, Österrike, +2.03,8, 9) Victoria Carl, Tyskland, +2.16,8, 10) Ragnhild Haga, Norge, +2.25,3... 13) Ida Ingemarsdotter, Sverige, +4.09,7.

finländare:

11) Krista Pärmäkoski + 2.59,4, 18) Laura Mononen + 5.23,2, 19) Eveliina Piippo + 5.23,8, 22) Riitta-Liisa Roponen+ 6.18,7

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning