Nytt magplask av smålejonen – laget allt närmare kvalspel

U18-laget måste besegra Schweiz i den sista gruppspelsmatchen om man vill undvika kvalet. Bild: Leijonat.fi/Pasi Mennander

Det finländska U18-laget åkte på sin tredje förlust i följd i VM och riskerar nu att missa slutspelet och i stället tvingas kvala.

Efter de inledande förlusterna mot Kanada och Vitryssland var det tänkt att Finlands U18-landslag skulle ta sin första seger i VM då Tjeckien stod för motståndet. I stället blev det en tredje förlust (2–4) vilket betyder att utgångsläget inför den sista gruppspelsmatchen är dramatiskt.

Då Finland på tisdag möter Schweiz, som också förlorat sina matcher i VM, är utgångsläget enkelt: Segraren avancerar till kvartsfinal mot USA ,medan förloraren tvingas kvalspela för att hållas kvar på den högsta nivån.

Resultatet hittills i VM är ett enormt fiasko. Tränaren Mika Mattila har en mycket namnstarkt lag till sitt förfogande men hittills har lagspelet och den kollektiva insatsen lyst med sin frånvaro i turneringen.

Men trots den allvarliga situationen och risken för ett totalt magplask vägrar spelarna se negativt på situationen.

– Nu håller vi huvudet högt och varje kille kämpar för fullt. Det kanske känns tungt just nu men vi har inte förlorat något, säger HIFK-spelaren Anton Lundell.

– Jag har varit med och mött Schweiz ett par gånger men vet inte mycket om deras lag. De jobbar hårt och ger aldrig efter en tum.

Lagkaptenen Iivari Räsänen sade efter förlusten mot Tjeckien att stämningen i omklädningsrummet förstås var nedslagen men att laget fortsätter kämpa.

– Det är i de här situationerna som lagets karaktär kommer fram. Nu ska vi visa hur starka och sammansvetsade vi är, säger han.

Finland är regerande världsmästare i U18-klassen.

Finland möter Schweiz på tisdag klockan 16.30.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning