Nytt lagförslag: Negativt coronatest kan bli skyldighet för resenärer

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) säger att den föreslagna lagändringen om att uppvisa ett negativt coronatest vid resor till Finland är en mycket brådskande fråga. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Snart kan det bli obligatoriskt att visa upp ett negativt coronatest när man reser till Finland, föreslår Kommunikationsministeriet.

Kommunikationsministeriet föreslår att personer som reser till Finland ska kunna uppvisa ett negativt coronatest före avresa. Lagändringen skulle inte gälla finländska medborgare, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

"Regeringen förbereder sig för en ny pandemivåg med många olika åtgärder. Lagändringar är en del av denna palett. Jag anser att det föreslagna testet är en av de mest brådskande frågorna", säger kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) i pressmeddelandet.

Enligt förslaget ska passageraren uppvisa intyget för den som tillhandahåller transporten till Finland. Harakka säger att man på det här sättet vill öka resenärernas förtroende för resesäkerheten.

Förslaget skulle ta ländernas coronavirusläge i beaktande. Alla länder skulle därför inte omfattas av skyldigheten.

Utlåtanderundan avslutas den 14 september. Tanken är att lagen ska träda i kraft i höst och vara i kraft till utgången av 2021.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning