Nytt kafé öppnar i Annegården – satsar på program och mat för barn

Aino Heikkinen och Sanna Mander är de nya företagarna som ska driva kaféet Skidilä i barnkulturhuset Annegården. Verksamheten ska bestå av såväl makaronilåda och nygräddade bullar som av konstverkstäder för barn och plats för spontana möten mellan besökarna. Bild: Leif Weckström

Ett kafé där föräldrarna trivs, det finns uppgifter och pyssel för barn och där maten dessutom passar även små och kräsna kunder – det är konceptet för Annegårdens nya kafé, som öppnar i dag.

Illustratören och barnboksförfattaren Sanna Mander är en av de två företagarna bakom det nya kaféet Skidilä. Det kommer att synas bland annat i inredningen och i de varierande teman som genomsyrar kaféets verksamhet. Tillsammans med evenemangsproducent Aino Heikkinen vill de skapa en litterär oas för barnfamiljer, där man kan slå sig ner under ett stadsbesök, äta något okomplicerat och prata med okända människor.

– Vi öppnar inte det här kaféet för att vi älskar att baka bullar och koka kaffe, utan för alla de aktiviteter och program som vi vill ordna i ett kafé där också barnfamiljer känner sig välkomna, säger Sanna Mander.

Naturligtvis ska det ändå bakas bullar i kaféet och bland lunchalternativen ska det finnas barnvänliga rätter som makaronilåda, korv med bröd och spagettiportioner. Vegetarisk mat står de båda företagardamerna när hjärtat, så makaronilådan kommer inte att innehålla kött men nog ägg, brödet fylls med sojakorv och bullarna blir veganska.

– Men det är inget som vi kommer att göra någon stor sak av, barnen märker knappast att korven är annorlunda. Vi har provlagat många satser makaronilåda för att hitta en version som fungerar. Här ska finnas mat som passar alla, vi har också mjölkfria och glutenfria alternativ, säger Mander.

Varierande teman

Kaféet ska smälta in i den kreativa miljö som barnkulturhuset Annegården utgör. Illustrationer och konstverk av finländska barnboksillustratörer hänger redan på väggarna men ett par dagar före öppningen är allt annat ännu ett skapande kaos. Hantverkare snickrar på det som i första hand ska bli en lekstuga, men den kan lika gärna förvandlas till en glasskiosk eller en bank under kommande temaveckor. Sanna Mander sitter och klipper takpannor i grönt filttyg till stugans tak medan Heikkinen ordnar och fixar i köket.

– Vårt första tema blir att öppna kaféet. Vi kör i gång stegvis och utökar programmet vartefter vi ser vad som fungerar. Men det här kaféet kommer aldrig att bli helt klart, när vi är klara med ett tema bygger vi om och förändrar lite. Nästa tema blir halloween och i december gör vi om stället till en julstuga, säger Heikkinen ivrigt.

– Vår målsättning är att skapa ett coolt ställe för barn där man får saft eller kaffe och bulle. Det ska vara lätt att komma in här och umgås med andra vuxna och barn och samtidigt kan man bekanta sig med det fina kulturutbud som Annegården erbjuder, säger Mander.

I samband med kaféet öppnas också en liten bokhandel vars utbud kommer att variera från månad till månad.

– Till en början kommer vi bara att sälja gula böcker i bokaffären, det blir främst bilderböcker med också en del faktaböcker med illustrationer.

Ny prinsessbok

Parallellt med kaféet jobbar Sanna Mander också på sin nästa bok, en fortsättning på det populära prinsesstemat. Den ska heta Prilliga prinsessboken och är enligt författaren själv en flamsig faktabok om hur det är att vara prinsessa, där behandlas allt från mat till historia.

Mander och Heikkinen kommer själva att jobba i kaféet, främst med innehållsbiten som kan variera från sagostunder till prinsesspysselverkstäder, men de har också anställt personal som har utbildning inom restaurangbranschen. Ägarduon känner varandra sedan tidigare, då de tillsammans har ordnat festivaler och kryssningar för barnfamiljer under namnet Skidit. Kaféets namn Skidilä är också en version av deras tidigare verksamhet.

Skidilä kommer att ha ungefär samma öppettider som barnkulturhuset Annegården. Det ligger på Annegatan 30 i Helsingfors.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning